В Норвегия могат да влизат българи попадащи в определени категории. Снимка Марта фон дер Уе

В Норвегия могат да влизат българи попадащи в определени категории. Снимка Марта фон дер Уе

България попада в т.нар. "червен списък" на Норвегия. От 15-ти юли в страната влизат в сила облекчения в режима за пътуване до страната, които обаче не се отнасят за България. Според новите правила жителите на 25 страни-членки на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, които попадат в списъка с т.нар. "зелени страни", могат да пътуват до Норвегия, без да им бъдат налагани допълнителни ограничения. Страните в този списък отговарят на критериите на норвежкия Институт за обществено здраве за контрол на разпространението на коронавирусната инфекция. България попада сред държавите от зоната на Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство, до които норвежкото Министерство на външните работи все още съветва да не се пътува и които са поставени в т.н. "червен списък". Всички, влизащи на територията на Норвегия от държави от "червения списък", се поставят под домашна карантина за 10 дни.

Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани: постоянно пребиваващи в страната; които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател; които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната; които притежават недвижим имот в Норвегия; роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават:
• съпруг/съпруга
• партньор с доказано съжителство от поне две години или с общи деца
• родители
• баби и дядовци
• деца и внуци от всички възрасти
• братя и сестри, само ако пътуващият е на възраст под 18 години
• годеници, ако планирате да сключите брак след влизане в Норвегия.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]
———
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.