Заболеваемостта в страната средно е 483 на сто хиляди. Снимката е илюстративна

Заболеваемостта в страната средно е 483 на сто хиляди. Снимката е илюстративна

България влиза в трети локдаун, този път за 10 дни. Той ще продължи от 22-ри март до 31-ви март включително. Това обявиха на редовен брифинг от Националния кризисен щаб. "Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици, увеличаващият се брой пациентите в лечебни заведения, както и положителните проби на новия коронавирус, ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Този локдаун идва месец след отварянето на фитнесите и 20 дни, след отварянето на заведенията за хранене, които бяха затворени на 27-ми ноември миналата година.

Ограничителните мерки са следните:

- Затварят се заведенията и ресторантите, допускат се само доставки или вземане на храна за офиса и дома;

- Заведенията в хотелите следва да реорганизират работата си;

- Преустановят се помещенията в казината и игралните зали;

- Затварят се търговските обекти и моловете, предлагащи нехранителни стоки и с площ над 300 кв. м., изключението са хранителните магазини, лечебните заведения, аптеки, зоомагазини;

- Преустановяват се обществените мероприятия и тиймбилдинги;

- Не се допуска провеждане на празненства от частен характер - сватби, кръщенета, с повече от 15 души;

- Всички спортни мероприятия се провеждат без публика;

- Забраняват се екскурзии, групови туристически пътувания;

- Масови обществени мероприятия на открито; 

- Учебни занятия в училища и центрове за личностно развитие;

- Учебният процес в университетите, с изключения;

- Посещенията в детските градини.

Министър Ангелов призова политическите лидери да предприемат необходимите според тях действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната.

"Заболеваемостта в страната средно е 483 на сто хиляди, което ни отрежда 9 място в ЕС", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "България с нищо не е изключение в ситуацията и с нищо не е уникална", добави той.

"Вълната от английския вариант на вируса обхвана целия континент, като сега в Централна Европа и на Балканите са най-високите стойности", каза още Кунчев.

Мерките ще бъдат разпуснати буквално броени дни преди изборите за 45-то Народно събрание. Те ще се проведат на 4-ти април. Това означава, че партиите и коалициите ще разполагат с два дни - 1-ви и 2-ри април, за да закрият официално кампанията си.