2 940 антични бронзови монети, открити при опит за контрабанда, ще бъдат върнати на Република Турция. Снимки Черноморие-бг

2 940 антични бронзови монети, открити при опит за контрабанда, ще бъдат върнати на Република Турция. Снимки Черноморие-бг

България върна на Турция 2940 антични бронзови монети, датирани I в. пр. н. е., от времето на управлението на Митрадитес VI. Монетите са открити при иманярско разкопаване на древния античен град Амисос, който се намира на територията на днешния турски черноморски град Самсун. Монетите са били открити при опит за контрабанда по време на рутинна проверка на товарен камион, влизащ от Република Турция у нас през граничен пункт "Капитан Андреево" на 12-ти юни 2018 година. "Монетите са били увити в парцали и поставени в три пластмасови бутилки, които са били скрити във фабричните кухини на кабината на камиона", разказа Красимир Фучеджиев - зам.-началник на "Митница Бургас". 

Монетите са били предназначени за Германия. Не е ясен адресата, който е трябвало да ги получи.

Водачът на камиона, който се е опитал да ги изнесе нелегално от Турция, е осъден да заплати глоба в размер на 20 000 лева и е получил присъда "лишаване от свобода" за 3 години с 4 години изпитателен срок. Предстои да бъде съден в Турция за износ на движимо културно наследство.

Със заповед на директора на агенция "Митници" откритите от митничарите монети са предоставени безвъзмездно на българското Министерство на културата съгласно чл.239, ал. 5 от Закона на митниците. От своя страна Министерството на култура връща на Министерството на културата и туризма на Турция монетите в изпълнение на Споразумението между правителствата на Република България и Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Предоставянето на монетите включва подписване на тристранен протокол за предаване и приемане на монетите между представители на агенция "Митници", Министерство на културата и Министерството на културата и туризма на Турция. На церемонията по подписването на тристранния протокол, която се състоя в агенция "Митница Бургас" присъства и Сенем Гюзел - генерален консул на Република Турция в Бургас.

Митничарите успяват да предотвратят нелегален трафик на движими културни ценности като малки статуетки, монети, пръстени, медальони. Контрабандата се извършва по идентичен начин или чрез скриване на предметите в кабината на товарен камион, или в личния багаж на този, който извършва контрабандата.

"През 2019 година имахме същия случай, при който бе пресечена контрабанда на 277 монети, а през 2022 година - на 377 предмета - пръстени, монети, печати", каза Красимир Фучеджиев.

Галерия