Глория е имала желание да продължи пътешествието си в Индия заедно със своя гуру, но властите не й позволили. Снимки Глория Антонова

Глория е имала желание да продължи пътешествието си в Индия заедно със своя гуру, но властите не й позволили. Снимки Глория Антонова

3 066 417 души са заразените с COVID - 19 по света в световен мащаб. Оздравелите са 986 010 души. Почти няма страна, в която да не са установени случаи на заразени с вируса.

Вече седма седмица репортерите на "Черноморие" ви информира как по света се справят със заразата. Около ¼ от населението на планетата живее в Индия. Там случаите на заразени са около 31 787 души, като първите са от началото на март. Населението на страната е 1,3 млрд. души. Активните случаи са 22 569. Смъртните случаи вече са 1 008, а оздравелите са 7 796.

Според статистиката средната смъртност в Индия е около 3 милиона души годишно, но ражданията са в пъти повече. За да не се повтори италианският сценарии обаче още на 21-ви март индийското правителство въведе строги ограничиелни мерки, което е предизивикателство предвид голямата численост на населението. Клипове на полицаи, които бият с пръчки незпазващи карантината обиколика световните информационни агенции.

Глория Антонова търси училище за индийски танци, иска да посети и ашрам в Хималаите, когато заедно с гуруто й попадат в блокадата на Делхи. От града е невъзможно да се излиза. Наред с други чужденци, българката прекарва 20 дни в хотел. "Имаше определени часове, в които можеш да излизаш, ако не ги спазваш полицията те бие с пръчки. Полицаи има на всяка улица, както в по-големите градове, така и в селата. Аз исках да си продължа пътуването, да отида в ашрам в Хималаите, но властите казаха, че ще ми дадат разрешително единствено да напусна страната. С моя гуру дори мислихме да вървим около 200 км. пеша и да минем през селата, но и там имаше полиция. Разказваха ми случаи как двама са се скрили в някаква пещера, но горската полиция ги намира", разказва Глория, която на 10-ти април е кацнала в София. Благодарение на посолството ни в Индия, които бързо са организирали полет, тя се е прибрала в родината.

"Изведнъж въведоха военното положение. Затвориха всичко, животът спря. Ашрамите също бяха затворени, а чужденците настанени по хотели. Аз бях свидетел как всеки ден извозваха различни туристи към страните им", допълва Глория. "От хотела ни искаха декларация, че не сме заразени. Заедно с моя гуру ходихме до болницата, там чакахме часове и ни казаха, ако имаме симптоми тогава да се върнем. В големите градове на Индия има болници, но в селата здравеопазването е на много ниско ниво", казва тя. В страната се правят и много малко тестове. В Индия към днешна дата са направени 770 764 теста, което прави 559 на 1 млн. население.

Глория разказа, още че докато е била там новините постоянно са излъчвали репортажи за COVID - 19, за действията на полицията спрямо нарушителите на карантината. "Там считат боя за възпитателно средство, като е трудно да се каже от кое ги е страх повече индийците - от боя или от вируса", казва тя. Според нея по-младите ползват предпазни маски, а възрастните не. Има и хора, които не вярват въобще в съществуването на този вирус и го възприемат като някакъв демон.

Освен ограничаване на многолюдното население, в Делхи тиктака и екологична бомба. Чистотата  на града се оказва предизвикателство пред местните власти в условията на блокада. По време на карантината спира почистването и извозването на генерирания отпадък от близо 19-милионното население на мегаполиса. "По улиците имаше много боклуци и отпадъци от всякакъв вид. Кравите са свещенни животни там и има голям брой, но никой не чистеше след тях. Освен това видях много умрели мишки и плъхове. Картината беше потресаваща", разказва Глория.

Преди Делхи тя е била и в курорт в южната част на страната, само 10 дни преди да обявяват националната карантина. "Там имаше много италианци. Един ден стана ясно, че един от тях е болен. Тогава настана голяма паника. Затвориха курорта, имаше хора, които викаха по улицата – коронавирус, коронавирус", споделя още Глория.

Галерия