На откриващата церемония министъра на спорта Тонг награди Стефан Колев за усилията и предаността с която работи в посока на развитие и популяризирането на ушу/кунг-фу в Европа и света. Снимки БФУ

На откриващата церемония министъра на спорта Тонг награди Стефан Колев за усилията и предаността с която работи в посока на развитие и популяризирането на ушу/кунг-фу в Европа и света. Снимки БФУ

Български отбор участва на Световното първенство по тайчичуан, което се провежда в Сингапур под егидата на Световната федерация по ушу/кунг-фу. Специален гост на откриващото събитие беше министърът на културата, спорта и младежта на Сингапур Едуин Тонг.

На първенството участва български отбор, съставен от треньори, съдии и атлети. В Сингапур пристигна и Стефан Колев, президентът на Българската федерация по ушу/кунг-фу, който участва в събитието в качеството му на директор от Управителния борд на Световната федерация по ушу/кунг-фу.

На откриващата церемония министъра на спорта Тонг награди Стефан Колев за усилията и предаността с която работи в посока на развитие и популяризирането на ушу/кунг-фу в Европа и света.

В разговор след церемонията  Стефан Колев получи лични поздравления от г-н Тонг за успехите на България през изминалите олимпийски игри. Изброяването поименно на олимпийските ни медалисти от официален представител на сингапурското правителство показва още веднъж на какво високо ниво е българския спорт в световната спортна карта, както и личното отношение към Стефан Колев, единственият българин, който някога е бил избиран в Управителния борд на Световната федерация по ушу/кунг-фу.

Четвъртото Световно първенство по Тайчичуан (нарича се още тай чи или тайдзицюан) се провежда от 23 до 28 август 2024 в Arena Hall, Сингапур. В състезанието вземат участие отбори от 34 държави от различни континенти. Третото Световно първенство по тайчичуан, се проведе през 2018 в Бургас, България, като организатор на събитието беше Българската федерация по ушу. Пандемията от коронавирус попречи на редовното провеждане на 4-тото световно първенство и то беше отложено за 2024 г.

Тайчи (тайчичуан) е едно от най-известните древни бойни изкуства, част от голямото семейство на ушу/кунг-фу, под което название са обединени множество китайски бойни стилове.

Тайдзицюан има уникални техники и чар, съдържа в себе си дълбоко културно наследство и е изключително полезно като средство за превенция на някои заболявания, както и за последващо възстановяване след прекарани заболявания. Групи от медици в Оксфорд изучават влиянието на тази дисциплина върху човешкия организъм. Тайчи съдържа концепциите за хармония, единство, приобщаване, твърдост и гъвкавост. Заниманията с тайчи подобряват концентрацията и равновението, а подобряват и цялостното физическо и психическо състояние на човека. Тайчи е включено в списъка на ЮНЕСКО като неизменна част от  нематериалното културно наследство на човечеството. Днес тайдзицюан е едно от важните събития при Ушу състезанията, служещо както за пропагандиране на здравословния начин на живот, така и за културен обмен между нациите.

Галерия