Стоян Грозев ще бъде кандидат-кметът на Български възход в Бургас. Ваня Андонова (вляво) в община Приморско, Ангелина Мерджанова (в средата) в Поморие и Гошо Атанасов ( до нея) в Средец. Снимки Авторът

Стоян Грозев ще бъде кандидат-кметът на Български възход в Бургас. Ваня Андонова (вляво) в община Приморско, Ангелина Мерджанова (в средата) в Поморие и Гошо Атанасов ( до нея) в Средец. Снимки Авторът

Партия "Български възход" обяви кандидат-кметовете си в пет общини за предстоящите местни избори, които ще се проведат на 29-ти октомври. Партията залага на принципни хора с каузи. Не всички кандидати за кметове са членове на партията.

В община Бургас "Български възход" издига Стоян Грозев - областен координатор на партията и настоящ общински съветник. В община Поморие - Ангелина Мерджанова. В община Средец - Гошо Атанасов. В община Созопол кандидатът е Йосиф Спиридонов - почетен консул на Южна Корея. В община Приморско "Български възход" залага на Ваня Андонова.

В четири от общините кандидат-кметовете ще бъдат и водачи на листите за общински съветници. Засега не е ясно дали Ваня Андонова ще поведе листата в Приморско.

"Приемам номинацията с голяма отговорност. Нямам претенции, че знам и мога всичко. Но няма значение откъде идват идеите, важното е те да работят за хората", каза Стоян Грозев. Той е магистър по публична администрация. Притежава сериозен професионален опит в сферата на туризма, жилищното и промишлено строителство в страната и извън нея. Поддържа външнотърговски отношения с фирми от: КНР, Република Узбекистан, Руска Федерация, Република Казахстан.

Има опит в сферата на газопреносни мрежи, ВЕИ – биогазови инсталации, газифициране на биомаса и когенерация. Консултант по различни проекти в сферата на туризма и промишленото строителство.

"Туризмът ни е в опасност, защото Соленото езоро, от което се добива така нужната кал за СПА процедурите вече е сладко", сподели Ангелина Мерджанова - кандидат за кмет на Поморие. Демографската криза, привличане на повече млади хора в общината, новия воден цикъл, транспортната схема и Синята зона са част от акцентите, които тя сподели по време на представянето си. 

Ангелина Мерджанова е активен гражданин, защитаващ обществено значими каузи, свързани с опазването на природните забележителности, и културно- историческото наследство на община Поморие, с подобряването на градската среда и условията за развитие на културен и поклоннически туризъм, както и организатор на множество културни и благотворителни събития.

Председател на сдружение с нестопанска цел "Граждани за Поморие", а също и председател на структурата на ПП "Български възход" в община Поморие.

Проблем с водата и пътната инфраструктура - това очерта кандидатът за кмет в община Средец Гошо Атанасов. Той е завършил Технически университет във Варна с магистърска степен по "Електроенергетика". Работи като електро проектант в "ЕВН" с 30-годишен стаж в енергетиката. Член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/. Бил е общински съветник в мандата 2015-2019 година.

Възвръщане доверието в кметската институция, политики насочени към местната общност, справяне с демографската криза и продължаване на социалните политики за младите - това посочи като свои приоритети Ваня Андонова - кандидат-кмет на "Български възход" за община Приморско. Тя е магистър по икономика и мениджмънт на туризма. Общински съветник в Общински съвет Приморско, мандат 2019-2023 г. Член на Постоянната комисия по образование, култура, спорт, вероизповедание, здравеопазване и социална политика. Член на Постоянната комисия по туризъм, търговия, рекламна дейност.

От 2018 г. се занимава активно с обществена дейност в сферата на туризма и социалните политики в община Приморско. Създател на Наредба за отпускане на стипендии на студенти от община Приморско.

Член на УС на "Асоциация за климатолечение и здравен туризъм" - Бургас. С дългогодишен опит в сферата на търговията, производството и хотелиерство.

"Созопол - любов и съдба" ще бъде слоугънът в предизборната кампания на Йосиф Спиридонов - кандидат за кмет в община Созопол. Според него голямата язва на Созопол е полуостров "Св. св. Кирик и Юлита", който трябва да бъде прехвърлен на общината.

Той притежава сериозен професионален опит в частния бизнес в сферата на туризма, строителството, транспорта, озеленяване и ландшафт.

През 2015 г. е почетен консул на Република Корея в Бургас с регион на действие Бургаска, Сливенска и Старозагорска области. По негова идея и инициатива е сключването на договор за побратимяване на Бургас с град Улсан. Организира най-различни събития в Бургас, Созопол, Поморие и други черноморски градове за представяне на корейската култура. Роботи активно за привличане на корейски инвестиции в областта.

Председател на фондация "Свети свети Кирик и Созопол", фондация "Созопол-любов и съдба", НПО "Култура, медия и комуникация".

Галерия