Българският отбол се води от президентът на родната федерация по ушу Стефан Колев

Българският отбол се води от президентът на родната федерация по ушу Стефан Колев

Шестият Балкански шампионат по китайските бойни изкуства, които носят обединяващото название ушу или кунг-фу стартира днес в Одрин, Турция. Думата "у-шу" е чисто китайският термин, а думата "кунг-фу" се е наложила като по-популярна на Запад, но и двата термина обозначават съвкупността от техниките на традиционните китайски бойни изкуства.

В първенството вземат участие 1125 състезатели от 17 държави. Състезанието се организира от Турската федерация по ушу/кунг-фу и се провежда в най-голямата спортна зала в Одрин.

Българският отбор се води от президента на Българската федерация по ушу (www.bgwuf.org), г-н Стефан Колев, почетен гост на състезанието, многократен републикански шампион по ушу/кунг-фу, медалист от международни състезания по китайски бойни изкуства и първият преподавател по ушу/кунг-фу в Национална спортна академия "Васил Левски" - София. Преди началото на състезанието Стефан Колев посети българските църкви в Одрин по случай днешния празника Успение на пресвета Богородица, който Българската Православна църква чества на 15-ти август.

Състезанието беше открито от Абдурахман Акюз, президент на Турската федерация по ушу кунг-фу и се отразява от всички големи медии в Турция, включително от официалната държавна информационна агенция Anadolu Agency.

Шампионатът ще приключи в четвъртък, 17-ти август 2023.

Галерия