Срещата на директорите се състоя в заседателната зала на Община Бургас. Снимка Община Бургас

Срещата на директорите се състоя в заседателната зала на Община Бургас. Снимка Община Бургас

Баловете на десет бургаски гимназии с 1 001 завършващи в тях са под въпрос, заради заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Според нея, от 15-ти до 30-ти юни не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в това число сватби, балове, кръщенета и други. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев влиза в сила от 15-ти юни.

Дискотеки и барове остават затворени до 30-ти юни

Преди три дни директорите на десет бургаски учелища се събраха в залата на Община Бургас, за да уточнят начина на изпращане на абитуриентите и къде ще се провеждат баловете. Някои ще бъдат в хотели в Слънчев бряг, други - в заведения в Бургас. Срещата беше организирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и в нея участваха началникът на Регионално управление на образованието - Бургас инж. Виолета Илиева, представители на ОД на МВР - Бургас, директорът на дирекция "Образование и демографски въпроси" Веселина Таралова, директорът на дирекция "Управление на кризи, обществен ред и сигурност" Веселин Василев.

Баловете са организирани в периода от 20-ти до 30-ти юни. Датите обаче влизат в обхвата на новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която влиза в сила от 15-ти юни. И според нея събирания на закрито на повече от 10 души е забранено. Това напрактика означава, че дванайсетокласниците, които са решили да празнуват своето завършване ще я нарушат и могат да подлежат на санкция, той като в един клас има мининум 26 ученици. А випуските на гимназиите, които организират баловете са от една до пет паралелки. Общият брой на тези, които ще празнуват е 1 001 абитуриенти.