През града минава криволичейки реката Регниц. Снимки Авторът

През града минава криволичейки реката Регниц. Снимки Авторът

Наричат Бамберг – немският Рим и/или малката Венеция. Да не повярваш  на такова смело сравнение? Но да разбереш дали е така е необходимо да отидеш до този немски град. Той се намира в провинция Бавария, регион Горна Франкония, на разстояние от 63 км от Нюрнберг. Другото важно нещо е да имаш необходимото свободно време за дори еднодневен тур. Късмет е за мен, а и за хиляди немски и чужди  туристи я, че дните около католическия Великден се оказаха достатъчно на брой. И това ми даде възможност да се докосна до този красив и изпълнен с история град.

В началото казах за сравненията между немския град и вечния град Рим, както и с неповторимата Венеция. Общото е, че и дата града са разположени на 7 хълма. Като всеки един от тях има църкви и замъци. През града минава криволичейки реката Регниц. С китните изписани къщи, надвесени над реката и много мостове, които се извиват над нея, превръщат града в "малката Венеция" Така е написано на обозначение табелки за ориентиране.

По традиция през уикендите в Бамберг и в други градове в Германия се правят на централните улици открити базари, където местни земеделски производители излагат стоката си. В днешния великденски празник гъмжеше от хора, дошли да пазаруват. Не бе забравено нищо. На специално място се издигаше надпис за дарения в помощ на социално слаби и в безпомощност хора. Любопитните туристи, сред които и аз, поемаме към стария град. Романската катедрала с купола и четирите си кули. Тук е скулптурата "Ездачът от Бамберг", а старото кметство, разположено на малък остров в река Регниц, свързан с два моста, катедралният площад Domnlaz, замъкът на Бамберг, Бенедиктинският манастир на свети Майкъл, енорийската църква „Дева Мария“. Стигнахме до величествената сграда на Михаелберг, от чиято височина се вижда като на длан града. Пред единия от входовете на абатството се намира градина, в която работи целогодишно ресторант. Не е за изпускане, защото тук се предлагат на добри цени местни блюда и сладкиши, както и прословутата пушена бира. 

Много са забележителностите на Бамберг. Можах да видя още неща - Розовата градина, дворците превърнати в музеи и галерии. Запомнящо за мен са не са само катедралите, старинните мостове със скулптурите на светци, херцози, монарси, а и неповторимата атмосфера на стария град. Живописните къщи с външен гредоред в стил "фахверк", реставрирани и превличащи милиони туристи от цял свет. Наистина за 1 ден попадаш в духа на Средновековието...

Да припомня в края на XVIII век Бамберг става основен център на просвещението в южната част на Германия. Тук са живяли видните немски философи и писатели Хегел и Хофман. Бамберг, както и Хайделберг, са едни от малкото немски градове, пощадени от американските бомбардировки по време на  Втората световна война. Старата част на града е под егидата  на ЮНЕСКО.

Галерия