Кирил Манолов ще пее утре вечер на сцената на Летния театър в Бургас

Кирил Манолов ще пее утре вечер на сцената на Летния театър в Бургас

Баритонът Кирил Манолов е тазгодишният носител на приза на името на маестро Емил Чакъров. Отличието е учредено през 2011 година и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници на името на изтъкнатия български диригент. Първият носител на престижния приз, носещ името на световнопризнатия български диригент, е именитият цигулар Минчо Минчев.

Наградата ще бъде връчена официално по време на оперната гала "Кирил Манолов и приятели", която е на 31-ви август, сряда, от 20.30 часа, на сцената на Летен театър - Бургас. С тържествената гала под прецизната палка на маестро Григор Паликаров официално ще бъде закрито петнадесетото издание на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", осъществени от Държавна опера – Бургас с партньорството на Община Бургас. Маестро Паликаров е носител на престижния приз на името на Емил Чакъров за 2019 г.  

Мнозина оприличават носителя на наградата "Емил Чакъров'2022 г." Кирил Манолов на Лучано Павароти, но той не приема тези асоциации. А за пръв път известният български баритон с внушителния ръст от два метра и респектиращи гласови данни, пя с Хосе Карерас по време на спектакъла Оpera D’Amore през декември 2021 г. на сцената на "Арена Армеец" в София. 

На оперната гала в сряда богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие в подбраната с вкус балансирана музикална програма ще представят: баритонът с изяви на световни сцени, признат от именития диригент Рикардо Мути за "най-добрия Фалстаф" на съвремието – Кирил Манолов, сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Даниела Дякова, тенорът Михаил Михайлов.

В рограмата на галата ще звучат арии, ансамбли, хорови партии, оркестрови изпълнения. Блестящият набор от избрани вокални произведения, в изпълнение на великолепните солисти  ще бъде под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас. Маестро Григор Паликаров ще дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори. Диригент на хоровия състав в Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

За носителя на наградата "Емил Чакъров'2022" - баритонът със световна кариера Кирил Манолов:

Кирил Манолов е роден в София (1976), завършва НМА "Панчо Владигеров" (2003) и още по време на следването си е ангажиран в продукции на различни оперни театри в България. Участва в концерти на Райна Кабаиванска и ММФ "Варненско лято", дебютира като Хитър Петър от едноименната опера на Веселин Стоянов в Софийска опера и балет (2001). Специализира в Милано при българското мецосопрано Адриана Стаменова и във Виена при проф. Оливера Миакович. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси, сред които голямата награда на XIV конкурс за млади оперни певци "Борис Христов", първа награда в конкурса за млади певци "Гена Димитрова", трета награда от конкурса "Мануел Аусенси" в Барселона, специална награда на конкурса "Светослав Монюшко" във Варшава и др.

Кирил Манолов е гостувал многократно на сцените на всички оперни театри в страната, а така също и в Токио, Барселона, Брюксел, Гент, Палма де Майорка, Белград, Скопие, Никозия, Солун, фестивалите в Ларнака - Кипър, Родос - Гърция, Палма де Майорка - Испания, Gars am Kamp - Австрия, Дубровнишки летен фестивал - Хърватска и др. През 2004 г. е поканен за щатен солист на Софийска опера и балет, където изпълнява роли от централния баритонов репертоар. От 2006 г. Манолов е постоянен гост в спектаклите на Националния оперен театър в Загреб - Хърватска и Оперния театър в Сплит - Хърватска, където се представя с огромен успех в премиерните спектакли на "Севилският бръснар" (Фигаро), "Лучия ди Ламермур" (Енрико), "Фауст" (Валентин), "Симон Боканегра" (Симон), "Бал с маски" (Ренато), "Набуко" (Набуко), "Аида" (Амонасро), "Трубадур" (Граф ди Луна) "Бохеми" (Марсел), "Джанни Скики" (Джанни Скики), "Манон Леско" (Леско), "Фалстаф" (Сър Джон Фалстаф) и др.

През 2010 г. Кирил Манолов прави своя дебют на германската оперна сцена в Оперния театър на Висбаден с Фалстаф в нова продукция на едноименната Вердиева опера. След зашеметяващия прием, е поканен да дебютира в същата роля и в Щатсопер Хамбург, след което идват многобройни покани от различни оперни театри в страната. По повод неговия Фалстаф, Frankfurter Allgemeine Zeitung определя Кирил Манолов като "явление в културния живот, певец с плътен и мощен глас, но същевременно с мек и красив тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо сценично присъствие".