Родословието на Опенхаймер води началото си от Германия. Снимки Авторът

Родословието на Опенхаймер води началото си от Германия. Снимки Авторът

Реших в един добър февруарски ден, използвайки хубавото време, да се разходя в квартал  "Захсенхаузен" на Франкфурт на Майн. Той се намира южно от минаващата през града река Майн. Очаровах се от квартала с неговите каменни улички, неповторими цветни сгради. Пъстри магазини, ресторантчета, музеи. И точно, когато се възхищавах на тези земни красоти, пред очите ми се появи табелката - Захсенхаузен плац. Позагледах се и в дясно видях градина с паметни плочи и скулптура на именити немски личности с еврейски произход. Прибирайки професионалното любопитство ме загложди. И така започна моето разплитане на името на фамилия Опенхаймер. Съвпадна и с информациите, че филмът "Опенхаймер" се бори за наградите Оскар на 10-ти март. Броени дни остават до старта на 96- та церемония по връчване на статуетките на Академията за филмово изкуство и наука в Бевърли Хилс.

Бащата на атомната бомба Робърт Опенхаймер е от германско-еврейски произход, който води началото си от град Ханау. Роден в заможно семейство. Неговият баща Юлиус, вносител на платове, имигрира в САЩ от Германия през 1888 г. А майката - Ела Фридман, е художничка. Робърт е роден на 22 април 1904 г. в Щатите.

Филмът на режисьора Кристофър Нолан взе наградите на "Златен глобус" и БАФТА. Прогнозата е,  че лентата ще грабне доста статуетки "Оскар" на 10- ти март в Лос Анджелис. Филмът проследява моралната драма на американският физик и теоретик Опенхаймер, свързана с ролята му за създаването на най- разрушителното оръжие в историята на човечеството.

Да припомним, че на 6-ти и 7-ми август 1945 г. бяха пуснати атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки, които нанесоха разрушения и отнеха живота на десетки души.

Галерия