От 9-ти юни заведенията ще приемат клиенти на открито и закрито до 23.30 часа. Препоръчва се срещите да продължат да бъдат на открито. Снимка Янчо Събев

От 9-ти юни заведенията ще приемат клиенти на открито и закрито до 23.30 часа. Препоръчва се срещите да продължат да бъдат на открито. Снимка Янчо Събев

Кралство Белгия разхлабва мерките от утре, 9-ти юни.Белгийското федерално правителство потвърди вече приетите планове за разхлабване на противоепидемичните мерки, вземайки предвид успешните резултати от ваксинационната кампания в страната. До днешна дата почти 5 милиона души са се ваксинирали поне веднъж, а 2,5 милиона души са напълно ваксинирани. Благодарение на изграждащия се масов имунитет, новите заразяванията намаляват и броят на пациентите с COVID в болниците става все по-малък с всяка изминала седмица.

От началото на пандемията до днес броят на регистрираните положителни случаи в Белгия е 1 071 271. Починали са 25 041 души, излекувани са 985 968. Активните случаи към днешна дата са 59 801 души. За последното денонощие новите регистрирани случаи са 928. Населението на страната е 11 636 675 души.

Вече повече от години репортери на "Черноморие" ви информират как света се справя с пандемията посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места.

"От 9-ти юни кафенетата и ресторантите могат да приемат клиенти, както на открито, така и на закрито до 23.30 часа. Също така е позволено те да отварят от 05.00 часа сутринта, вместо от 08.00 часа сутринта, както е досега", разказа бургазлията Янчо Събев, който живее в белгийския град Льовен.

Има промяна и по отношения на пътуванията. Пристигащите в Белгия от зелена или оранжева зона не трябва да си правят PCR тестове или да са под карантина. Всички трябва внимават, защото цветът на една зона може да се промени по време на престоя ни в нея. В момента България е в оранжева зона и когато граждани на Белгия идват от България не е нужно да си правим тест или да спазваме карантина.

Българите без карантина и отрицателен PCR тест при влизане в Белгия

В рамките на ЕС всички граждани, притежаващи този сертификат за COVID-19 ще могат да пътуват свободно. Възможно е обаче определени страни да налагат допълнителни условия за влизане на тяхнат атеритория. Заявления за издаването на такъв сертификат в електронна форма ще се приемат от 18 юни, а сертификатът ще започне да бъде използван в цяла Европа от 1 юли. За да получите такъв сертификат трябва: 1. да сте напълно ваксинирани или 2. да имате отрицателен PCR тест, който е направен през последните 72 часа или 3. да имате сертификат за прекарано заболяване от COVID (Сертификатът е валиден от 15-я до 180-я ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID).

"Правителството предоставя два безплатни PCR теста за деца на възраст от 6 до 17 години и за всички възрастни, които са ваксинирани веднъж или все още не са получили покана за ваксиниране. Хората, които са били ваксинирани напълно, имат право на два безплатни PCR теста до три седмици след последната им ваксинация", обясни Янчо Събев.

Тези, които се връщат от страна в червена зона няма да е необходимо да бъдат поставени под карантина, ако имат европейския сертификат за COVID-19. Всеки, който го няма, но който се е тествал на първия или втория ден след пристигането си и е получил отрицателен резултат, няма да бъде поставян под карантина. Това се отнася както за чуждестранни туристи, така и за белгийските граждани и постоянно пребиваващите в страната.

За държавите, които попадат в т.нар. зони с висок риск ще бъдат прилагани специални мерки, за да се предотврати разпространението на по-заразни варианти. Белгийците и постоянно пребиваващите в Белгия, които се връщат от такава рискова зона, винаги ще трябва да спазват десетдневна карантина, дори и ако са напълно ваксинирани. На първия и на седмия ден те трябва да си направят PCR тест. За всички останали лица е в сила забрана за пътуване от такива региони до Белгия. Засега Великобритания, Индия и Бразилия са зони с висок риск.

Запазва се формуляра за локализиране на пътниците.

Сред разхлабването на мерките е и връщането на работното място. От тази сряда, 9-ти юни, всеки служител може да ходи на работа в офиса един ден в седмицата. От юли нататък повече служители ще могат да се върнат на работа в офисите.

Белгийското федерално правителство призовава гражданите да възприемат следните десет основни правила, за да може да се излезе възможно най-бързо от кризата. 1) Нека се ваксинираме. 2) Нека да продължаваме да спазваме хигиените правила за миене на ръцете и правилата за кихане и кашляне. 3) Всеки със симптоми на COVID трябва да си направи тест. 4) Ако се събираме с роднини или приятели/познати на тържества без носене на маски, добре е тези от гостите, които не са се ваксинирали, да проявят отговорност и да си направят сами тест с такъв, закупен от аптеката. Цените на тези тестове в аптеките са около 10 евро. 5) Нека предпочитаме да се срещаме с други хора на открито. 6) Нека избираме малки групи за срещи. Рискът от инфекция е по-нисък при групи от пет, отколкото при групи от петдесет души. 7) В компания, в която всички са ваксинирани, можем да сме без маски. 8) Нека продължаваме да проветряваме редовно помещенията. 9) Също така нека да продължаваме да спазваме безопасно разстояние, доколкото е възможно. 10) Нека използваме цифровия сертификат за COVID, когато пътуваме и спазваме противоепидемичните мерки в страната, в която отиваме.

Следващото разхлабване на мерките е планирано за 1-ви юли.