Новите правила за влизане в страната влизат в сила от 18-ти февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

Новите правила за влизане в страната влизат в сила от 18-ти февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

Белгийските власти облекчават режима за влизане в страната считано от 18-ти февруари, петък, а ограниченията няма да зависят от цветовия код на страната, от която пристигат пътуващите. 

По информация на посолството ни в Брюксел гражданите, които нямат основно местожителство в Белгия и пристигат от държави - членки на ЕС/Шенген, или от трети страни, е необходимо да притежават един от следните документи: 

- сертификат за ваксинация; 

- сертификат за преболедуване; 

- сертификат за отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест.

Според актуалните мерки сертификатът за ваксинация ще бъде валиден 270 дни след поставянето на последната доза при пълна ваксинация. При наличие на бустерна доза той става безсрочен.

Сертификатът за отрицателен резултат от бърз антигенен тест ще бъде валиден само 24 часа, вместо досегашните 48 часа. PCR тестовете ще продължат да бъдат валидни 72 часа.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолство ни в Брюксел на телефонни номера: +32 2 375 86 50, +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят на имейл адресите на българското посолство в Белгия: [email protected] и [email protected].