Хотелите остават отворени, но ресторантите и баровете в тях затварят. Снимка Архив

Хотелите остават отворени, но ресторантите и баровете в тях затварят. Снимка Архив

В Белгия въвеждат още по-строги мерки във връзка с критичната ситуация в болниците и постоянно нарастващия брой заразени с корона вирус. Официално от днес страната е във втори локдаун.

На 26-ти октомври бяха въведени мерки в част от страната. Сега обаче Белгийското федерално правителство прие още по-строги карантинни мерки, които са за цялата страна. Те влизат в сила от 2-ри ноември и ще продължат до 13-ти декември.

От 26-ти октомври до 1-ви ноември новорегистрираните случаи са се увеличили с 135 609. Така общият брой на положителните случаи от началото на пандемията в страната до днес вече е 441 018, като активните са 392 035 към 1-ви ноември. Това означава, че броят на активните случаи за времето от 24-ти октомври до 1-ви ноември е скочил с 137 510 случая.

Само за последното денонощие броят на новите положителни случаи е 16 915. Излекуваните вече са 25 819, което е нищожна част на фона на активните случаи.

Вече 34 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различните места.

Според новите мерки, които са в сила от днес правилото за канене вкъщи на четирима гости се отменя. На всеки е позволено да има само един близък контакт извън семейството, който може да бъде поканен сам у дома. Хората, които живеят сами, имат право да виждат още един човек при спазване на разстояние. "Навън е позволено да се виждаме с максимум 4 души при спазване на разстояние. Не очакваме подобрения", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

Според новите рестриктивни мерки, магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени. Те ще могат да продават онлайн чрез доставки по домовете и чрез организиране на места, където клиентите сами могат да вземат поръчаните стоки. До няколко дни ще бъде определено точно кои магазини ще останат отворени, но супермаркетите и магазините за хранителни стоки остават да работят със сигурност. Гаражите и магазините за продажба и ремонт на велосипеди ще останат отворени. Към 1-ви декември ще бъде направена оценка на ситуацията във връзка с магазините.

Професиите, при които се осъществява близък контакт с клиенти, като тези на фризьорите, козметиците, маникюристите и пр. няма да могат да бъдат упражнявани.

Училищата ще останат затворени за две седмици. Есенната ваканция се удължава до 15 ноември. Детските ясли ще останат отворени. След удължената ваканция, учениците от второто и третото ниво на средното образование ще учат 50% онлайн и 50% в училище. Обучението в университетите ще е 100% онлайн поне до началото на декември.

Работата от вкъщи ще бъде задължителна за всички фирми, чиято дейност позволява това.

Хотелите остават отворени, но ресторантите и баровете в тях затварят. Храненето е разрешено само в стаите.

Богослуженията са забранени. Максимум до четирима души имат право да се намират в религиозен храм.

Ваканционните паркове ще затворят вратите си. Тази мярка ще влезе в сила от 3-ти ноември, но ресторантите и басейните в тях вече са затворени.

Зоологическите градини също ще затворят.

Забранено е излизането от къщи по време на вечерния час, който вече е въведен.

Границите не са затворени, но се препоръчва настойчиво да не се извършват неналожителни пътувания из страната и в чужбина.

Нови мерки в Белгия - без публика на стадиона, до 200 души в театър и кино