Увеличават капацитета в пиковите часове на автобусите, трамваите и влаковете. Снимка Янчо Събев

Увеличават капацитета в пиковите часове на автобусите, трамваите и влаковете. Снимка Янчо Събев

Допълнително затягане на мерките срещу корона вируса във Валония и в цяла Белия, поради продължаващия растеж на заразяванията и приемане на пациенти в болница. Във Валония (регион в Белгия) мерките влязоха в сила от 24-ти октомври и ще важат до 19-ти ноември. За този период от време се забранява излизането навън от дома между 22:00 часа и 06:00 часа сутринта без уважителни причини свързани с работа или нужда от медицински грижи.

Вече 33 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различните места.

"Покупки трябва да се правят от максимум двама души. Изключение се прави за децата. Всички тренировки или състезания за аматьори са отменени, с изключение на тези за деца до 12 години", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

74 585 са новорегистрираните случаи в страната за периода - 19-ти - 24-ти октомври. Активните случаи към 24-ти октомври са 254 525. Общият брой на регистрираните положителни случаи от началото на пандемията до днес е 305 409. Увеличението на новозаразените води след себе си и новите мерки на правителството.

Сред най-засегнатите места във Валония е град Лиеж. Затова обучението във висшите учебни заведения в региона ще се извършва онлайн. В Лиеж, учениците в V, VI и VII клас на средното образование ще учат онлайн. Изключение се прави за практическите уроци. При тях се препоръчва учениците да са разделени в две групи.

Нови мерки влязоха в сила за цяла Белгия от 23-ти октомври и ще важат в продължение на 1 месец. Те предвиждат увеличаване на капацитета в пиковите часове на автобусите, трамваите и влаковете. Не се разрешава да има публика на професионални спортни събития. Спортни събития за аматьори над 18 години няма да се провеждат.

Във висшите учебни заведения на лекции могат да присъстват максимум 20% от студентите. В театрите, кината и концертните зали се допускат максимум 200 зрители. Увеселителните паркове трябва да затворят, но зоологическите градини остават да работят, като допускат посетители само във външните си зони. Забранява се продажбата и употребата на храна в тях.

Скаутските групи за деца над 12 години ще могат да провеждат дейности само навън. Децата над 12 години трябва да носят маски.