Белодробната болница минава под шапката на МБАЛ Промените са били коментирани по време на посещението на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова през уикенда в Бургас, научи Chernomorie-bg.

В момента болницата си е като самостоятелно здравното заведение и в него има Диагностичен център, две отделения - Пневмологично и Пневмофтизиатрично. Първото разполага с 44 легла, второто - с 46. Съгласно реформата стационарът ще бъде преместен в сградата на МБАЛ и ще разполага с 30 легла. В сегашната сграда ще остане Пневмофтизиатричното отделение. Лекарите и сестрите от стационара ще сменят само работното си място. Съкращения няма да има, категоричен е зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Целта на реформата е да се подобри обслужването. С преминаването на болницата под шапката на МБАЛ ще бъде редуциран раздутия в момента административен щат. Новата здравна карта трябва да влезе в сила от началото на следващата година.

Годишно общината дава 250-300 000 лева на Белодробната болница за дейност и издръжка. Голяма част от парите отиват за ремонт на старата сграда, която е общинска собственост. "С тези пари досега щяхме да сме построили нова болница", коментира д-р Мануелян.