Ивон Бекер е милионният пътник на бургаското летище за този сезон. Снимки Бургас без цензура

Ивон Бекер е милионният пътник на бургаското летище за този сезон. Снимки Бургас без цензура

Берлинчанката Ивон Бекер стана пътник 1 000 000 за сезон "Лято'2023" на "Летище Бургас". Тя пристигна с полет от германската столица Берлин заедно със съпруга си Щефан и двете им дъщери на 8 и 10 години. Ивон е HR специалист, а Щефан - софтуерен. Те идват за втори път на почивка у нас. Тази година семейството ще почива в Обзор.

Милионният пътник бе посрещнат тържествено на пистата на летището.

За същия период (януари-юли) спрямо 2019 г. все още се отчитат нива от -39%, което се дължи, както на липсата на полети от ключови пазари като: Русия, Беларус и Украйна, така и на по-бавното възстановяване на някои от традиционните за входящия туризъм пазари като: Германия, Великобритания ,Израел и Чехия. За разлика от тях, за посочения период Полша отбелязва ръст на пътниците от +16%, спрямо 2019 г. Също така, още два централноевропейски пазара отбелязват ръст на полетите: Унгария и Австрия, които са с над 80% увеличение за този период.

През последните няколко години значително се увеличи делът на пътниците, превозени с нискотарифните авиокомпании, което след пандемията се наблюдава като тенденция в много европейски страни. През този сезон посрещаме полети от изцяло нови дестинации до Летище Бургас – Мадрид (Испания) и Грьонинген (Нидерландия), както и след повече от 5-годишна пауза бяха подновени полети от Шчечин (Полша), Каунас (Литва) и Падерборн (Германия). А вече е стартирала работата по привличането на нови маршрута догодина.

За да може трафикът да се възстанови до нивата от 2019 г., е необходима активна реклама на Българското Черноморие в основните пазари за входящ туризъм: Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел.

Галерия