Мерките не важат за тези, които влизат в Германия с автомобилен или железопътен транспорт. Снимка Архив

Мерките не важат за тези, които влизат в Германия с автомобилен или железопътен транспорт. Снимка Архив

Германия премахва ограниченията за пристигащите от България със сухопътен транспорт от 30-ти май, съобщиха от българското Министерство но външните работи.

Това става възможно, след като от 30-ти май Федералната република повече няма да определя България като рискова страна, заради намалелите случаи на заразяване с коронавирус.

По информация на посолството ни в Берлин за пристигащите в Германия с автомобилен или железопътен транспорт граждани, пребивавали през последните 10 дни единствено в България, се премахва задължението за електронна регистрация, представянето на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантина.

За пристигащите със самолет отпада електронната регистрация, но остава задължението за представяне на негативен тест,  удостоверение за пълна ваксинация, или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус.  Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването.

Не се изисква тест за деца, ненавършили 6-годишна възраст.

В Германия се признават PCR, LAMP, TMA и антигенни тестове за директно откриване на SARS-CoV-2. Пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди пристигане във Федералната република. Не се признават тестовете за антитела. Алтернативно може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. При престой в регион с висока заболеваемост или регион с варианти на вируса тестът трябва да е не по-стар от 24 часа.

Подробни изисквания за тестовете са публикувани от Института «Роберт Кох» на https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

Информация за удостоверение за ваксинация може да бъде намерена на следния линк: https://www.pei.de/DE/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-inhalt.html?nn=169730&cms_pos=3

Подробна информация на български език може да бъде намерена на: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/einreise-sms-sprachen.html

Подробна информация може да бъде намерена и на сайта на МВнР на: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на България в Берлин на телефон +49 30 201 09 22, имейл: [email protected], с Генералното консулство във Франкфурт на Майн - +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10, с Генерално консулство на Република България в Мюнхен - +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.