Промяна в цената няма да има, каза директорът на дирекция Финанси и бюджет в Община Варна Стефка Господинова. Снимки ОбС - Варна

Промяна в цената няма да има, каза директорът на дирекция Финанси и бюджет в Община Варна Стефка Господинова. Снимки ОбС - Варна

Таксата за битови отпадъци във Варна остава без промяна и догодина. Това съобщи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" в Община Варна Стефка Господинова на днешното заседание на Постоянната комисия "Благоустройство и комунални дейности", на което беше разгледан и обсъден проектът на план-сметка "Чистота" за 2020 г.

Предвиденият бюджет за почистване на града през следващата година е в размер на 31,5 млн. лева. Тази сума обаче ще претърпи промяна заради преходния остатък, който ще стане ясен в края на годината. Освен това предстои корекция в размера на отчисленията за депониране на отпадъците. Предвижда се през 2020 г. общините да плащат по 69 лв./т, вместо досегашните 95 лв./т, което също ще се отрази върху план-сметка „Чистота“, коментира още Стефка Господинова.

Очакваните приходи от такса-смет са в размер на 29 млн. лева. Те са с 1 млн. лева спрямо миналата година, става ясно от проекта.

Малко над 9 млн. лева са планирани  за сметосъбиране и сметоизвозване. Почистването на обществени места – улици, площади, спирки, пешеходни зони, ще струва 10 млн. и 725 000 лева, като в тази сума е включена и поддръжката на чистотата в Морската градина. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са заложени 11 млн. и 768 хил. лева.  

През 2020 г. са предвидени средства в размер на близо 394 000 лева за изграждане на джобове за контейнери по улиците в града. Други 72 000 лева ще бъдат инвестирани в надграждане на системата за контрол на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и почистване.

Галерия