Пропуските се раздават безплатно на касата на НХК

Пропуските се раздават безплатно на касата на НХК

Бургазлии, които искат да гледат премиерата на филма "Ваклуш" могат да го направят с безплатен пропуск. Той гарантира ред и място за прожекцията, която е на 7-ми юни от 19.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК Бургас. Пропуските се раздават на на касата на НХК, до изчерпване на местата в залата.

Филмът "Ваклуш" е посвете на 100-годишнината от рождението на Учителя на мъдростта Ваклуш Толев, която бе на 7-ми януари тази година. След прожекцията зрителите ще се срещнат с режисьора Николай Василев. Филмът е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри.

Николай Василев снима този филм в продължение на 28 години. Сред фактите, които представя филмът за Ваклуш, е и този, че по време на комунистическия режим той е преминал през всички лагери в страната и е осъден на смърт, но оцелява.

Във филма участват Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова - юрист и преподавател в СУ "Св. Климен Охридски", Огнян Минчев - политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев - богослов, доц. д-р Иван Бъчваров - физик и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", доц. д-р Кирил Коликов - математик и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски", Бойко Станкушев - журналист и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди, че страданието не съществува, то е развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня за надписа на делфийския храм "Познай себе си и ще познаеш боговете и света". Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича "Път на Мъдростта".

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му "Приказки" е удостоен през 2010 г. с наградата "Jameson" на "София филм фест" за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: "Добрият самарянин", "Пътят към Тива", "Високо", "Добрият Ад", "Резервни крила", "Осенение" и др.

През 2019 г. филмът му "Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи "Да бъдеш Майстора" - вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм "Гладиатор" посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.