Безплатни прегледи в бургаската МБАЛ Инициативата включва безплатни прегледи на пациенти от цялата страна. "От тях могат да се възползват хората, които са имали или имат болки в областта на гръбначния стълб, болки в кръста, дискова патология, инвалидизирани пациенти, пациенти със стари травми", разясни изпълнителният директор на болницата доц. д-р Стефан Станчев, ДМ.

Доц. Станчев, който оглавява и Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница в Стара Загора, ще извършва прегледите лично.

Другата голяма група пациенти, към която е насочена кампанията, са децата. В последните години се наблюдават все по-чести изкривявания в областта на гръбначния стълб заради тежките чанти в училище и неправилната стойка. Колкото по-рано се открие този проблем, толкова по-добре, защото с израстването деформациите на гръбначния стълб стават все по-сериозни и лечението е по-трудно, а симптомите много често се не забелязват или се пренебрегват от общопрактикуващите лекари и педиатрите. "Най-лесния начин, по който родителите могат да разберат дали детето им има подобен проблем, е неправилната стойка – на една страна, необичайни наклони на тялото, при който единият крачол става по-къс от другия, или при момичетата – роклята е по-къса от едната страна и по-дълга – от другата", обясни доц. Станчев.

От безплатните прегледи могат да се възползват всички пациенти, независимо от местоживеенето си. Нужно е само да носят стари рентгенови снимки и цялата документация, която имат за своето заболяване, както и направление от личния си лекар за рентгеново изследване.

Записванията за прегледите се правят на тел. 056 81 05 47.

Преди няколко месеца в МБАЛ-Бургас АД бе въведено ендопротезирането на големи стави - тазобедрена и колянна в списъка с дейностите, които извършва по клинични пътеки. Тук успешно се поставят и импланти в гръбначния стълб, което на практика връща към движението обездвижени хора в инвалидни колички. "Ендо" означава "вътрешен", т.е. ендопротезата е изкуствена част, която замества увреден и неспособен да изпълнява нормалната си функция орган или част на тялото.

Досега за изкуствени стави бургазлии пътуваха до Стара Загора, Плевен, София. Сега си остават в Бургас - още повече, че лечението е поето от здравната каса, която заплаща болничния престой, операцията и част от протезата. След няколко дни в отделението и успешна рехабилитация, хората отново се връщат към нормалния си начин на живот.