БФБ учи как да се решават конфликти в Странджа Следващата стъпка е семинарът "Съвместно управление и разрешаване на конфликти в природен парк "Странджа". Той ще се проведе на 14 и 15 октомври 2010 в хотел "Атаген" в Бургас. В него ще участват представители на най-важните институции, които имат отношение към територията на Странджа – дирекцията на Природния парк, МОСВ, Общините Царево и Малко Търново, Районната дирекция по горите – Бургас, РИОСВ – Бургас, Областна администрация Бургас, Държавните горски стопанства в Царево, Малко Търново, Звездец и Кости, Държавно ловно стопанство Граматиково. Повечето от тези представители взеха участие в едно от учебните пътувания до Норвегия, организирано от БФБ.

 

Семинарът и обученията се провеждат в рамките на проекта на БФБ "Сътрудничество за опазване  на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Програмата на семинара включва лекции и дискусии по две основни теми - съвместно управление на защитените територии и разрешаване на конфликти. Подробно ще бъдат обсъдени механизмите за предотвратяване и овладяване на конфликти, опитът на национален парк "Централен Балкан" или как се решават конфликти в български условия. Специално внимание ще бъде обърнато на възможностите за съвместно управление в района на Странджа, ще бъде споделен и успешен опит от Норвегия.

Лектори ще бъдат Бьорн-Арне Нес от директората за управление на природата, Норвегия, Нела Рачевиц, директор на дирекцията на НП "Централен Балкан" и Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.