Общинският лидер на БСП - Бургас Живко Господинов бе сред първите, които поздравиха Мария Бенчева за празника на библиотеката. Снимки Лина Главинова

Общинският лидер на БСП - Бургас Живко Господинов бе сред първите, които поздравиха Мария Бенчева за празника на библиотеката. Снимки Лина Главинова

Регионална библиотека "Пейо Яворов" събра трима директори - двама бивши - Пенка Йовчева и Наталия Коцева, и настоящия - Мария Бенчева, директори на регионални библиотеки от цялата страна, партньори и приятели по случай 130-ия си рожден ден. Кулминацията на тържествата, посветени на кръглата годишнина на културния институт, бе конференцията "Морето! Най-голямото събитие", носеща името си от едно от емблематичните стихотворения на Христо Фотев. Роденият в Истанбул поет, "но жител на Бургас", "присъства" виртуално на конференцията. Преди 30 години по повод 100-годишният юбилей на библиотеката Христо Фотев е рецитирал свое стихотворение. Записът с това негово изпълнение бе пуснат отново, 30 години по-късно, като едва своеобразна препратка към миналото и бъдещето на храма на книгите.

Поздравителни адреси, цветя, послания и пожелание за следващите 130 години звучаха близо половин час в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". "130 години много ли е, малко ли е за един такъв храм на знанието?", риторично попита директорът Мария Бенчева в приветствието си към гостите на конференцията, която предшества "Европейски морски ден", който ще се проведе в Бургас в края на май в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. "Тук е събрана паметта на Бургас, събрани са старите книги, но ние искаме да сме млади, различни и модерни", продължи обръщението си Мария Бенчева. След нея своя поздрав към работещите в храма на книжовността отправи Паулиана Новакова - внучка на Паулина и Стефан Станчеви. Нейният дядо е бил главен уредник на бургаската библиотека в периода 1934 - 1942 година. А днес в библиотеката се пази значителна част от личния и творческия архив на писателското семейство.

Поздравителен адрес изпрати евродепуутатът Асим Адемов. Заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов прочете поздравителния адрес от името на областния управител Вълчо Чолаков и реплика на най-старото злато, открито в Некропола на Варна. Йорданка Ананиева - заместник-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева поздрави работещите в библиотеката от имета на кмета на Бургас Димитър Николов и връчи плакета на Общината.

Поздравителен адрес и цветя поднесе и Живко Господинов - общински председател на БСП - Бургас. Поздравителни адреси бяха изпратени и от Регионарно управление на образованието в Бургас, от Държавен архив - Бургас, от Българска библиотечна и информационна асоциация. Своите пожелание отправи и Спаска Таранова - председател на фондация "Глобални библиотеки".

Конференцията продължи с доклади, посветени на връзката на морето с литературата, с изкуството, с поезията и с киното. Тези невидими нишки бяха разплетени от проф. Михаил Неделчев, от Митко Новков, от Паулиана Новакова, от проф. Георги Дюлгеров.

Проф. Дюлгеров прочете откъс от сценария на нереализирания си филмов проект със Светослав Овчаров - "Свети Никола странник". Главната роля на свети Никола е била писана за Руси Чанев. А работата по сценария е продължила девет години. Той обаче така и не вижда бял свят.

Докладите на всички участници в конференцията обаче ще бъдат отпечатани в сборник, обеща Мария Бенчева.

Галерия