Иво Бистрички получи преди две години голямата награда за живопис. Снимка Архив Черноморие-бг

Иво Бистрички получи преди две години голямата награда за живопис. Снимка Архив Черноморие-бг

Биеналето "Приятели на морето" събира автори от страната в Бургас. То ще се проведе за девети път, но този път през септември. Националната изложба за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява - от 1968-а  до днес. Тя се организира на всеки две години в морския град. Биеналето беше прекъснато през 1984 г. и възстановено през 2004 г. В него могат да вземат участие художници от цяла България с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, които отговарят на условията на проявата.

Националната изложба - биенале "Приятели на морето" се организира от Община Бургас, Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и "Дружество на художниците - Бургас" и се провежда под патронажа на кмета на Община Бургас.

Журирането на творбите за участие и наградите се определят от седемчленно жури, съставено от авторитетни български художници и изкуствоведи.

Победителите в отделните категории ще получат следните парични награди:

- Награда на Община Бургас за живопис - 2 500 лева и пластика

- Награда на Община Бургас за графика - 1200 лева и пластика

- Награда на Община Бургас за скулптура -2 500 лева и пластика

- Награда на БХГ "Петко Задгорски" за живопис - 2000 лева

- Награда на СБХ за млад художник - 1 000 лева

- Награда на името на Тодор Атанасов

Наградите са със силата на откупка. Наградените автори получават и почетен диплом. Наградените творби от Община Бургас и БХГ "Петко Задгорски" остават във фонда на БХГ "Петко Задгорски" - Бургас.

Творбите се приемат от 17-ти август до 21-ви август. Журирането е планирано за 22-ри август.