Първа възраст ще бъде показан тази вечер в зала Тончо Русев на Културен дом на НХК

Първа възраст ще бъде показан тази вечер в зала Тончо Русев на Културен дом на НХК

Осмото издание на Международния филмов фестивал (Burgas International Film Festival) продължава днес с прожекции на три локации. В зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК от 18:30 часа е началото на късометражен конкурс.

От 19:50 часа - ще бъде прожектиран филма "Първа възраст" на режисьора Алешандро Давид. Филмът разказва история, която се случва на усамотен остров, където живее автономна общност от деца, които не говорят, а общуват само с жестове. Ръководени от най-възрастния сред тях, те работят като аграрна комуна със строги правила и вярвания. Възрастните са прогонени в околните гори и всяка година най-възрастният член на селото е изпращан да скочи от скала – церемония, за която се смята, че дарява избрания с вечна младост. Този начин на живот е застрашен, когато едно смело дете се вслушва в зова на забранената гора.

На сцена "Охлюва" от 21:30 часа е прожекцията на "Basta Film Festival" - панорама на сръбски късометражни филми, гостуват Мая Шуша, Милица Томович.

На сцена "Fluca" в Морската градина от 21:30 часа - "Burgas Corner" - селекция от филми на бургаски режисьори. В рамките на "Burgas Corner" ще бъдат показани късометражните филми - "Наука за морето" - режисьор Стоил Димитров, Борислав Камилов, "С бетон на морето" - режисьор Виктория Павлова, "Проклятието на холандеца" - режисьор Ангел Радев, "Какво мъртвите искат от нас?" - режисьор Виктория Вълчева, "Дишай" - режисьор Илиян Иванов, Джоуел Харисън и Бил МакГарви.

Фестивалът се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".