Прожекциите са на открита сцена Охлюва. Снимка Архив

Прожекциите са на открита сцена Охлюва. Снимка Архив

"Burgas International Film Fest" (BIFF) ще изненада приятно киноманите с три специални прожекции. Фестивалът ще се проведе от 18-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" в Бургас.

Пълнометражният дебют на унгареца Ференц Тьорьок - "Площад Москва" ще зарадва киноманите на 22-ри юли от 22.00 часа на открита сцена "Охлюва". Лентата се отличава с обещанието да покаже 1989 г. от един рядък ъгъл, а именно от гледната точка на поколението, което тогава навършва пълнолетие. Красиво заснет, с множество близки планове на героите, ритмично редуващи се с портрети на Будапеща и нейните "свърталища", и на места откровени препратки към естетиката на Новата вълна, централно за филма е това усещане за специфично време и място. Освен алюзия към свободата на 60-те години, това е и препратка към дисидентството на чешкото, полското и унгарско кино от втората половина на XX век. Специален гост на прожекцията ще бъде режисьорът Ференц Тьорьок .

На 24-ти юли на сцена "Охлюва", ще бъде представена филмовата лента "Музика". Специален гост ще бъде режисьорът на филма - Щефан Бохун.

Истинска наслада за ценителите на филмовото изкуство ще бъде лентата "Пирани" с режисьор Клаудио Джованези. Филмът, който получи приз за най-добър сценарий на фестивaл "Берлинале'2019", разказва за наркогрупа въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол. Бургазлии и гости ще могат да го гледат на 25-ти юли в двора на галерия "Георги Баев" от 21.30 часа.

Специалната филмова селекция на Международен филмов фестивал - Бургас се реализира с подкрепата на Австрийското посолство, Унгарския и Италианския културни институти в София.

Международен филмов фестивал Бургас'2020 се организира от фондация "Модерат" в партньорство с Община Бургас и медийната подкпета на сайт "Черноморие".

Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

Филмовите прожекции са със свободен достъп.