Пивоварна Мелтум от Ловеч за пръв път участва на фестивала. Снимки Авторът

Пивоварна Мелтум от Ловеч за пръв път участва на фестивала. Снимки Авторът

Бурята не уплаши бургазлии и многото почитатели на крафт бирата и по-твърдия китарен звук, които дойдоха в парк "Минерални бани" за второто издание на фестивала на занаятчийската бира. 10 родни пивовари показаха продукцията си. Сред най-атрактивните бяха бира със самардала от Сливен, бира с хибискус, бира отлежавала в дъбови бъчви и вкус на карамел. Пиво от Русе и Ловеч за пръв път опитаха бургазлии и гостите на единствения по рода си фест. "Много добри неща могат да вкусят посетителите, затова им го предлагаме в дегустационни чаши от 150 мл, за да опитат повече", каза пред екип на Chernomorie-bg Ганчо Кошухаров, един от собствениците на "Metalhead", организатори на феста, чието производство е имено в бургаския парк. За фестивала, районът пред пивоварната е разделен на няколко зони с кътове за храна, сувенири и разбира се бира, а местата за игра на децата са в непосредствена близост.

Сред участницитв е и една млада пивоварна от Ловеч, която е взела лиценз тази пролет – "Мелтум" и бирата им "Г-н Хопс". "Аз цял живот се мъча да правя нещо. Баща ми прави ракия и вино, и си казах е не може пък да не става и с бира. Така се навих уж на майтап. Тези които не са пили до сега крафт бира все едно никога не са пили истинска бира", казва Павел Павлов, пивовар на "Мелтум".

Почитателите на пивото имаха възможност да се запознаят отблизо и с процесите по създаването му. "Крафт бира означава занаятчийска бира и ние всичко правим сами. Мелим първо малца, след това се слага в съд за малцуване и варене за час и нещо. В 60 градуса вода слагаме смления малц, където той отделя протеини, а след това цялата каша изпомпваме в съда за филтрация. Там се филтрира и остава пивна мъст. След това пак връщаме в съда, който сме измили и варим, за да се дезинфекцира, слагаме и хмел, преместваме в друг съд, където цялата пивна мъст се завихря и там се утаяват по-твърди частици. След това изстудяваме, слагаме във ферментаторите и добавяме мая. Така правим около 1 500литра за по малко от ден, но полученото не е годно за пиене, защото ферментира после около 3 седмици", обясни  Кожухаров.

И понеже не всеки обича бира, за въздържателите фестивалът предлага и страхотна домашна лимонада, а за да няма объркване в сметките плащането на феста става не с пари, а с жетони, които всеки закупува още на входа. Днес фестивалът продължава след 14.00 часа, а концертите започват от 18.00 часа.

Галерия