Ивайло Кринчев е тазгодишният носител на отличието. Снимка Георги Петков

Ивайло Кринчев е тазгодишният носител на отличието. Снимка Георги Петков

Ивайло Кринчев, бивш директор на Държавна опера - Бургас, е тазгодишният носител на отличието на името на маесто Емил Чакъров. Отличието ще му бъде връчено на 25-ти август, преди началото на спектакъла "Хубавата Елена". Наградата се присъжда всяка година в рамките на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров".

Ивайло Кринчев е завършил Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София със специалностите "Хорово дирижиране" в класа на  проф.Лилия Гюлева и "Оперно-симфонично дирижиране" при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участва в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководство на проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите "Дон Жуан" и "Норма".

Той е и един от основателите и участниците в първото издание на музикалните празници на името на Емил Чакъров, открити с "Реквием" от Джузепе Верди под негово ръководство.   

На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция "Евростейдж", Амстердам, Холандия и дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия. Има записи за БНР и БНТ.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. Дирижира редица симфонични и камерни оркестри и провежда майсторски класове в различни университети. През 2007 г. е диригент на операта "Бътерфлай" от Джакомо Пучини, с участието на оркестъра на Софийска опера и записана от националното радио KBS. През 2018 г. е поканен за международната суперпродукция на операта "Аида" от Джузепе Верди, съвместно с оперните театри на Дегу и Куангджу и с участието на националния хор от Сеул. 

От 2015 г. е главен диригент на Старозагорска опера.