Книгата ще има своята среща с читателите на 27-ми юни

Книгата ще има своята среща с читателите на 27-ми юни

"Бившите хора" на концлагерна България" ще бъде представена на 27-ми юни, четвъртък, от 18:00 ч., в зала "Георги Баев" на бургаския културен център "Морско казино". Автор на книтата е от доц. д.н. Мартин Иванов. Събитието е организирано от Регионален исторически музей – Бургас и Община Бургас. Книгата ще бъде представена от д-р Милен Николов, директор на Бургаския музей.

Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание на книгата от доц. д.н. Мартин Иванов.

Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

В изданието е отразен периодът на половин век гонения и дискриминация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения „недоубити буржоа“. Половин век, в който държавата се превръща в истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.

С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването "Джинс" по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България (НРБ).

Доц. д.н. Мартин Иванов е доцент в катедра "Социология" на СУ "Св. Климен Охридски". Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни. Министър на културата от 6-ти август до 7-ми ноември 2014 г. Секретар на президента Росен Плевнелиев по култура, образование и национална идентичност. От 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия.

Галерия