Генералният консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов поздравиха участниците във форума. Снимки Авторът

Генералният консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов поздравиха участниците във форума. Снимки Авторът

Бизнес дами от България и Турция обменят идеи на двустранен форум, който се провежда в Бургас. Той се организира от Българо-турският дамски бизнес клуб в партньорство с Община Бургас и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, както и Българо-турската търговско-индустриална камара. Жени - предприемачи се събраха в експозиционен център "Флора". Социалната насоченост на форума са хората с увреждания и достойното им място в обществения живот.

"Чест и привилегия е да домакинствам този форум. Хубавите проекти се реализират от моите колежки. Дамите първи реагираха и подготвиха хуманитарната кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция. Страната ви е важен стратегически партньор, а бизнес контактите между двете страни са интензивни", каза кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на форума.

През 2022 година стокообменът между Турция и България възлиза на 7 млрд. евро. "Инвестициите от Турция в България са 2,5 млрд. евро. Действащите турски предприятия в България са 4500 и в тях са разкрити 15 000 работни места. Има, какво да се направи за жените предприемачи от двете страни на границата. Когато дойдох тук видях, че жените в България са в челните редици на социални живот", каза генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел. "Това е важен форум за споделяне на опит и се надявам, че следващият ще е с по-голямо присъствие", допълни генералният консул на Турция.

"Бургас - град на възможностите" бе темата на презентацията, която направи зам.-кметът по бюджет и финанси на Община Бургас Красимир Стойчев. Той представи географското разположение на града, икономическото му развитие, възможностите за бизнеса в Свободната безмитна зона, Индустриалния логистичен парк, Индустриалния парк в Българово и Индустриалния парк в село Равнец (бившето военно летище б.а.).

Психологът Иван Карагьозов - директор на Центъра за психологически изследвания, бе единственият мъж - лектор на дамския форум, който представи възможностите за социално предприемачество с цел да се ангажират хората с увреждания и в частност жените в обществения и икономически живот.

Гости на събитието бяха народните представители от ДПС, избрани от Втори МИР Бургас и 21 МИР Сливен - Фатме Рамадан и Хатидже Георгиева.

Българо-турският дамски бизнес форум даде на участниците възможност за b2b срещи. Дамите имаха и удоволствието да се насладят на кулинарните изкушения, приготвени от шеф Андре Токев. Изнедадата им бе подготвена от учредителките на Българо-турския бизнес клуб - Тюркян Тюркер, Ивелина Рускова, Салиха Емин, Надя Станоева, Мая Блъскова.

Галерия