Посланик Санджай Рана бе придружен от съпругата си Барбара, която е полякиня. Снимки Бургас без цензура

Посланик Санджай Рана бе придружен от съпругата си Барбара, която е полякиня. Снимки Бургас без цензура

Бургаският бизнес има интерес към пазара и работната ръка на Индия. Това стана ясно от срещата с извънредния и пълномощен посланик на Република Индия в София - Негово Превъзходителство Санджай Рана. Бизнес форумът се организира от бургаската Търговско-индустриална камара съвместно с Индийско - българската бизнес камара. В нея участва и зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Станимир Апостолов, както и Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара.

В началото на срещата посланика и гостите бяха поздравени от Жорж Дерелиев - председател на ТИК - Бургас и от Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК.

Не малка част от фирмите в Бургас имат установени отношения с партньори от Индия. Оттам те внасят платове за текстилната промишленост и интериорния дизайн, материали за производство на ел кабели и други. Представителите на бизнеса имат интерес към иновативни материали и нови технологии, които Индия предлага.

В срещата участваха фирми, които изнасят своя продукция в Индия като бумбета за обувки например.

Най-основното обаче по време на форума бе темата, касаеща нуждата от работна ръка. Оказва се, че големи предприятия в Бургас имат необходимост да внасят специалисти като заварчици и монтажници. Представители на туристическия бранш пък имат интерес към консултанти от Индия по отношение на уелнес и детокс програми.

"България има важна роля за Индия като входна точка към Европа и пазара на Европейския съюз. Вие сте част от Шенген и участвате в редица европейски програми", каза посланик Санджай Рана. Населението на страната му представлява 18% от населението на света. То е изключително младо, като средната възраст е 32 години. Според посланикът, българските продукти имат изключителен потенциал, защото имат голям пазар в родината му. На година в Индия на пазара на труда излизат 8,1 млн. души или около 1 млн. всеки месец. В скоро време Индия ще е в състояние да разполага с 200 000 свободни работници, които могат да намерят работа в страни от Европа и света. За целта обаче трябва да се подпише двустранно споразумение за мобилност и миграция между Индия и България, което да регламентира вноса на работна ръка от Индия. В момента издаването на работна виза с необходимите документи за индиец става за около 8 месеца. Срокът е изключително дълъг и не устройва българските фирми.

"Готови сме за подписване на такова споразумение с вашето правителство и гарантираме, че ако някой от нашите сънародници не спазва правилата, то той ще бъде върнат обратно в Индия", заяви посланик Рана.

Индия има подписани споразумения с Германия, Австрия, Великобритания, Италия и там работят квалифицирани кадри.

Галерия