Според ръководните фактори в клуба, четиримата най-изявени баскетболисти не били дорасли за мъжкия баскетбол. Снимка Авторът

Според ръководните фактори в клуба, четиримата най-изявени баскетболисти не били дорасли за мъжкия баскетбол. Снимка Авторът

Четирима бургаски таланти не намериха място в селекцията на новия старши треньор на БК "Черноморец" Васил Евтимов. Пренебрегнати от ръководството към други дестинации поеха Емилиян Грудов, Алън Куршумов, Николай Георгиев и Стоян Милчев, като последните двама защитаваха успешно екипа на "акулите" през миналия сезон в Нционалната баскетболна лига.

Грудов, Георгиев и Милчев тренираха с отбора от самото начало на лятната подготовка. Качествата на Куршумов бяха "преценени" за седмица.

Според ръководните фактори в клуба, четиримата най-изявени баскетболисти или не били дорасли за мъжкия баскетбол, или поради липса на натрупан опит още им било рано да влязат или останат в отбора.

В предвид целите и политиката на БК "Черноморец", това (без)отношение към родените в Бургас таланти буди недоумение и ред въпроси.

Те са породени от факта, че към момента в БК "Черноморец" текат процеси по обединяване на недотам добре развитата им Детско-юношеска школа с школите на други клубове от Бургас.

На лице е вече обединението с дамското направление на БК "Нефтохимик 201". Преговори се водят с БК "Делфин", където повече от 20 години се работи и вече има изградена пирамида. Идеята е подрастващите да са мотивирани да играят баскетбол и да намерят своята реализация именно в родния град. Да бъде осъществен преходът от юноши към мъже, по примера на клубове в страната, където основно разчитат на свои кадри. Което е чудесно.

Но, едно е да искаш, да имаш желание, друго е да осъществиш намеренията си. Защото нишката се къса някъде по трасето – кой решава селекцията в отбора, и идеята остава само на думи.

Вместо да се стимулират младите, и то перспективни състезатели, те биват отпращани.

И тук не става дума за посредствени играчи, а за едни от най-прогресиращите млади баскетболисти у нас!

Алън Куршумов и Емилиян Грудов са част от селекцията на националния отбор за младежи до 20-годишна възраст. На финалите от Държавното първенство за юноши U19, за отличната си игра Грудов и Куршумов заслужиха индивидуални призове.

Емилиян получи статуетка за най-стабилен в подкошието, с овладени средно по 12.9 борби на двубой и коефициент на полезност – 28,3 с ЦСКА.

Алън Куршумов, състезавал се за БК "Шампион 2006" бе отличен за най-много отнети топки – 4.0. Той е на пета позиция по коефициент на полезност – 21,2.

С играта си през миналия сезон Николай Георгиев и Стоян Милчев доказаха, че на двамата може да се разчита и имат място в мъжкия отбор на Бургас. Само че бяха освободени.

Емилиян Грудов, Алън Куршумов и Николай Георгиев, които са възпитаници на БК "Делфин", тази година са първокурсници в НСА. Стоян Милчев, който е юноша на БК "Черноморец", избра да е студент в Бургас заради любимия отбор.

Една чудесна възможност за клуба карето да бъде ползвано за новия сезон. А защо не, заедно с най-добрите юноши от бургаските школи, и за първенството на "А" група, където отборите са разпределени в 4 региона, а зона Изток е съставена от осем клуба.

Едно напълно реално продължение в развитието на младите таланти и осъществяване на прехода юноши – мъже. Производство на собствени кадри – целта, към която се е насочил БК "Черноморец", нали?

Но …. Бургаският клуб остана единственият, който учудващо не подаде заявка за участие в новото състезание при мъжете - ББЛ "А" група и то при минимална такса за участие.

И вместо родните ни таланти да получат шанс и да останат тук, в Бургас, те бяха оценени и част от тях привлечени в клубове, участници в "А" група.

"Локомотив" - София взе в редиците си Николай Георгиев, БК "Шампион 2006" не изпусна най-добрия си състезател Алън Куршумов, към Емилиян Грудов има предложения и е въпрос на време да направи своя избор.

Интерес към талантите има от отбори от Европа и Америка, където рано или късно отхвърлените български таланти със сигурност ще намерят своята реализация.

Неясно остава бъдещото на Стоян Милчев, който, според запознати, може би ще прекрати със спортната си кариера. 

За некоректно отношение от страна на ръководството на БК „Черноморец” към играч информира basketballtv.bg. Става дума за Красимир Димитров, който изкара успешни проби в "Черноморец”". Според състезателя от клуба са постъпили некоректно спрямо него и агента му, като са го бавили с подписването на договора. Лошото в случая е, че никой от ръководството не е съобщил на състезателя и неговия мениджър, че няма да разчитат на него. Това е направил играещият помощник-треньор на "Черноморец" Мишо Капитанов.

Преди повече от месец от ръководството на клуба обявиха официално, че БК "Черноморец" е организация, която се стреми към дългосрочни и устойчиви резултати. Привличането на нови играчи, нови треньори и административен персонал са само част от дейностите, допринасящи за развитието и постигането на нови успехи от организацията. Съобщението беше във връзка с "тихото" освобождаване на Йордан Колев от поста старши треньор. По този повод от клуба написаха на сайта си: "Искрено благодарим за приноса и положените усилия на треньора Йордан Колев и му пожелаваме бъдещи успехи".