Искам да чуя икономическата логика за дарението, каза съветникът от БСП Евгений Мосинов. Снимки Лина Главинова

Искам да чуя икономическата логика за дарението, каза съветникът от БСП Евгений Мосинов. Снимки Лина Главинова

Общинската фирма "Благоустройствени строежи" ЕООД ще дари на Община Бургас 31 000 дървета и храсти на стойност 580 000 лева с ДДС. От своя страна Общината ще плати за дарението на фирмата. За да стане то факт обаче, трябваше да бъде гласувано от общинските съветници. Докладната записка с предложението за дарение е входирана от управителя на БКС Иван Апостолов и бе разгледана на заседание на Общинския съвет в морския град днес.

Дружеството стопанисва разсадник за декоративни дървета и храсти. Дейността е организирана върху 150 дка обработваема земя в местността "Синджирли герен" в землището на Бургас. Там се отглеждат предимно иглолистни дървета, широколистни дървета и храсти, които са подходящи за озеленяване на обществени места.

"Към момента в разсадника имаме налични около 31 000 броя дървета и храсти, които искаме да предоставим безвъзмездно на Община Бургас, за да бъдат използвани за облагородяване на зелените площи на нейната територия", пише в докладната записка подписана от Иван Апостолов.

"За целите на дарението, съм възложил на лицензирани оценители да изготвят експертна оценка за определяне пазарната стойност на трайни насаждения, които ще бъдат предмет на настоящето дарение. Съгласно изготвената оценка, пазарната стойност на растителността възлиза на стойност 225 590,00 (двеста двадесет и пет хиляди петстотин и деветдесет лева) лева без ДДС, а съгласно баланса на дружество е 580 000,00 (петстотин и осемдесет хиляди лева) лева", пише още в докладната.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), чл.34, ал.3 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, чл. 225 от Закон за задълженията и договорите (ЗЗД) Община Бургас трябва да приеме дарението, ако ОбС гласува предложението, и да плати всички разходи свързани с дарението (по Закона за данък върху добавената стойност, Закон за корпоративното подоходно облагане и др.).

"Не разбирам, защо тези дървете не са нужни на БКС и това означава ли, че там затварят тази дейност? Извън ПР акциите не съм видял някой да озеленява. Искам да чуя икономическата логика. Как ще ги стопанисваме? Ние ли ще ги поливаме?", попита общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

"БКС е общинско дружество и след като Общината получи дърветата ще ги предостави на общинско предприятие "Общински имоти", които ще се грежат за тях. Имаме собствена растителност и тя не ни носи загуби", отговори зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

В дебата по докладната записка се включи и кметът на Общината Димитър Николов. "Препоръчах на общинските фирми да вземат от БКС дървета, но те им излизат много скъпи. Могат да намерят по-евтини на други места в страната. Причината е, че цената в БКС е висока. Преди 15 години е ликвидирана дейността, свързана с озеленяване към БКС. Затова е разумно дървета да бъдат дарени на Общината и да се ползват от другите дружества", коментира Николов.

Съветниците решиха, че тричленна комисия ще осъществи контрол по дарението. В нея влизат Кирил Начев и Ивайло Вагенщайн от НФСБ и СЕК, Калчо Белов от ГЕРБ. Докладната бе подкрепена с 38 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържал се".

Галерия