Фотоволтаичната централа ще бъде изградена край кариерата в квартал Банево. Снимката е илюстративна

Фотоволтаичната централа ще бъде изградена край кариерата в квартал Банево. Снимката е илюстративна

Общинското дружество "Благоустройствени строежи" ЕООД иска да изгражда фотоволтаична електроцентрала край бургаския квартал "Банево". Управителят на дружеството Николай Димитров е входирал докладна записка в местния парламент с искане да бъде допълнена Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост за 2022 г., за да може да бъде изградена ФЕЦ. Тя ще бъде разгледана и гласувана на сесията на местния парламент, която ще се проведе на 27-ми октомври.

Предложението на управителя на дружеството е свързано с покачващите се цени на електроенергията. Според него централата може да бъде изградена на площ от 7 000 кв.м. общинска земя, която е в близост до каменната кариера край Банево, която дружеството стопанисва.

"В случай, че бъде реализиран този проект, по предварителни сметки се очаква да бъдат добивани не по-малко от 180 000 квт.ч. на година електроенергия, която може да бъде използвана за собствени цели. Целесъобразно е да се проучат и възможностите за закупуване на батерии, за съхранение на ел. енергията, като при наличие на остатъци, същите могат да бъдат използвани от община Бургас, за захранване на уличното осветление в квартала.  Това е една дългосрочна инвестиция, която ще допринесе за оптимизиране на разходите на дружеството, тъй като използваната ел.енергия за работата на кариера Банево е 200 000 квт.ч. средно годишно.

С цел улесняване на процеса по проучване на условията за присъединяване към електропреносната мрежа, подготовката на необходимите документи за изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ), както и проучване на начините на финансиране, е необходимо собственика на поземлен имот с идентификатор 07079.13.38 по Кадастралната карта на гр. Бургас да предостави за ползване общинския терен на Благоустройствени строежи ЕООД и да даде изрично съгласие върху него да бъдат монтирани соларни панели.  

Тъй като теренът попада в концесионната територия, това би могло да стане по реда на  чл. 75. (1)  от Закона за подземните богатства, според който на концесионера се прехвърля или се учредява вещно право на ползване върху земята за срока на концесията и се определят условията и редът за плащане на възнаграждение за това право", пише в докладната записка на Николай Димитров.

От дружеството предлагат още, ако там бъде изградена ФЕЦ, неизползваната мощност от централата да захранва уличното осветление на квартал "Банево", като срещу това искат терена за централата да им бъде предоставен безвъзмездно.