Слабост имам към поп и джаз музиката, споделя Богомила Цекова. Снимка Лина Главинова

Слабост имам към поп и джаз музиката, споделя Богомила Цекова. Снимка Лина Главинова

Богомила Цекова е родена 6-ти януари 1999 година в Бургас. Занимава се с пеене от петгодишна, като е работила с много музикални педагози. Завършила е НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и в момента учи "Поп и джаз пеене" в Музикалната академия в Пловдив.

Била е част от формация "Фортисимо", а от половин година е новото попълнение в група "5-те сезона" с ръководител Стефан Диомов.

 

- Как Ви откри Стефан Диомов за "5-те сезона"?

- Г-н Диомов ми се обади един ден и ми предложи да ме прослуша. Пяла съм в хор "Милка Стоева" и във вокален ансамбъл "Фортисимо" и през това време сме се виждали, но не бяхме работили заедно. Мина прослушването и бях одобрена.

- На традиционния Коледен концерт "Бяла Коледа", който Стефан Диомов организира от години беше Вашият дебют с "5-те сезона"...

- Да, това беше дебютът ми на сцената. Беше много вълнуващо. Почитател съм на групата, откакто съществува. Имам техни албуми. Харесвам музиката, която правят. За мен е чест и голяма отговорност да съм част от тях.

- Как успяхте да се сработите с другите членове на групата?

- Не беше трудно, защото те са големи професионалисти. Отношенията са изключително приютелски. Приеха ме открито, без проблеми. Много лесно се работи с тях. Удоволствие е.

- Много строг ли е Стефан Диомов, като ръководител на групата? На какво най-много дължи?

- Той е много взискателен, но не бих казала, че е строг. Има много благ характер. Много държи на дисциплината. Иска да сме точни за репетиции и концерти, да си знаем песните. Те са много разбрани хора. Това е сработен екип, който работи по една добре изпитана формула.

- Започнахте национално турне, което ще има своята спирта и в Бургас. Как Ви приемат в другите градове, където до този момент не са Ви виждали като част от "5-те сезона"?

- Ходих на участия без очаквания и хората пеят с нас по време на концертите. Турнето ни се казва "Да пеем заедно" и наистина така се получава. Публиката знае песните ни, познава изпълнителите и е много сърдечна и добронамерена към нас.

- Знаете ли вече целия репертоар на групата или все още има песни, които не сте отработили добре?

- Знам песните от години. И сега, когато имам възможност да ги пея, това е като сбъдната мечта. Това са много хубави песни - прекрасни текстове и музика.

- Как реагираха Вашите близки, когато им казахте, че ставате част формацията, ръководена от маестро Диомов?

- Моите родители са оставили моето развитие в моите ръце, защото смятат че така е редно и така се прави. Те много се зарадваха, защото те го познават като композитор и личност, но бяха наясно, че това е голяма отговорност и аз си го напомням всеки ден.

- Вие сте първа година студент в Академията в Пловдив. На какво Ви учат там, което не знаете?

- В момента наблягам на джаз пеене, на различни видове скат, на неща които не знам. Завършила съм "Поп и джаз пеене" в НУМСИ, но в Академията нещата са на друго ниво, няма нищо общо със средното образование. Нивото е академично. Едновременно е трудно, но и интересно. Учим нещо ново, което другаде няма къде да научиш.

- Има ли сред Вашите състуденти и други, които се изявяват на голямата сцена?

- В моя курс няма, но в София в Консерваторията има.

- Досега винаги сте били част от формация. Имате ли амбицията да правите солова кариера след време?

- Започнала съм изявите си индивидуално. От малка ходя на самостоятелни уроци, завършила съм училище като индивидуален изпълнител. Но пеенето в група е нещо, което е много специално. То е сложно, но същевременно красиво. Да си в група е нещо, което според мен е нужно на един индивидуален изпълнител, за да надгради своите знания. Приемам всичко като знание. Стремя се да извлека максималното. Пяла съм в хор, във вокален ансамбъл, тук става въпрос за квартет и е съвсем различно като стил и работа.

- Кой е стилът който Ви приляга на гласовите данни и към който имате слабост?

- Слабост имам към поп и джаз музиката, все още не мога да определя кой от двата стила има привес. Повече съм пяла досега поп, сега имам повече влечение към джаза.

- Кой е джаз изпълнителят, който Ви харесва, от когото се учите?

- Натали Кол, Ела Фиджералд и други.