Този спектакъл ще се играе и ще има много награди за актьорите, категоричен е режисьорът Боил Банов (вторият отляво надясно). Снимки Авторът и ДТ Адриана Будевска

Този спектакъл ще се играе и ще има много награди за актьорите, категоричен е режисьорът Боил Банов (вторият отляво надясно). Снимки Авторът и ДТ Адриана Будевска

Бившият министър на културата Боил Банов поставя "Кралицата на красотата ("Бившата Мис на малкия град")" от ирландския драматург Мартин Макдона на сцената на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". "От 1998-1999 г. познавам текста на пиесата. Интересен, но сложен материал. Осмислял съм го по различен начин през годините. От 20 години исках да поставя този текст и когато Борислав Чакринов ми се обади с покана точно за тази пиеса, приех", сподели Боил Банов. Той е един от учениците на отишлия си от този свят без време в началото на февруари дългогодишен директор на бургаския театър - Борислав Чакринов.

"Не знам такова нещо как се преодолява. Въпреки всичко дадохме всичко от себе си, за да намерим начин и да се засмеем, да бъдем като него. Имаше тъга, имаше обаяние. Работихме с лекота, леко, приятно и хубаво", допълни Боил Банов. Когато миналата година Борислав Чакринов му отправя покана да постави пиеса на сцената на морската Мелпомена, той му предлага и актьорския състав, който да участва в спектакъла - Димитрина Тенева, Невена Цанева, Ивайло Гандев и Виктор Младенов.

"Това е много актьорски театър. Има неочаквани събития, изиграни с много чувство за хумор. Спектакъл за широката публика. Ще предложа на временно изпълняващия длъжността директор Богдан Петканин да покани автора на пиесата Мартин Макдона през есента, за да види този вариант", допълни Боил Банов.

"От 53 години съм в този театър и през това време съм имала роли, които ми "лепват" като ръкавица. Тази е една от тях. Благодарна съм на Борислав Чакринов и на режисьора Боил Банов. Щастлива съм, че получих този шанс. Работихме с лекота", сподели Димитрина Тенева.

И за Невена Цанева ролята й в "Кралицата на красотата" е последното й разпределение от Борислав Чакринов. "Работила съм с много режисьори, но за първи път не бях режисирана. Боил Банов много фино успяваше да извади безболезнено всичко, така че да се чувстваш свободно в свои води. През този месец преминах от едно състояние в друго от това да обичаш до другото - да мразиш майка си", сподели Невена Цанева. "Намирам много общо с живота си, въпреки че тук играя дъщерята. Но моята майка в живота е на 76 години, а дъщеря ми на 25. Така че тази ми роля на дъщеря ме научи на търпение по отношение на майка ми, за да не реагирам първосигнално на всичко, което тя казва и от друга страна да не водя война на поколенията спрямо моята дъщеря", отговори на въпрос на "Черноморие" Невена Цанева.

"Това е пиеса, която разглежда добрите намерения у хората. Те тръгват с добро, но някои неща стават лоши", обясни Боил Банов.

За Виктор Младенов ролята е дебют в театъра. По разпределение той трябваше да играе и в "Питър Пан", но спектакълът бе отложен, заради кончината на Борислав Чакринов и така ролята му в "Кралицата на красотата" се оказва от втора - първа роля.

"За мен тази роля е като неочакван коледен подарък. Борислав Чакринов ми се обади по Коледа и ме попита дали искам да участвам, разбира се, че се съгласих. Респект към режисьора. Благодаря за отношението, което получих в театъра", сподели актьорът Ивайло Гандев, който идва от Сливенския театър.

Сценографията и костюмите са на Жанета Иванова. Премиерата е на 16-ти април 19.00 часа в камерна зала "Апостол Карамитев" на театър "Адриана Будевска".

Галерия