Новото събрание в УМБАЛ ще се проведе на 6-ти април. Снимка Архив Черноморие-бг

Новото събрание в УМБАЛ ще се проведе на 6-ти април. Снимка Архив Черноморие-бг

Настоящият борд на директорите на УМБАЛ - Бургас остава в същия състав до провеждането на ново Общо събрание, насрочено за 6-ти април, научи "Черноморие". В края на миналата седмица на проведено редовно събрания за шеф на борда бе избран д-р Валентин Стоян от квотата на мажоритарния собственик на болницата - Министерството на здравеопазването. Досегашният председател Росица Иванова напусна, за да може в борда да влезе доц. Цветан Велинов - декан на Факултета по медицина на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Кандидатурата му бе издигната от кмета на Бургас Димитър Николов. Община Бургас е сред акционерите в УМБАЛ. Най-големият пакет държи държавата чрез Министерството на здравеопазването - около 80%. Останалите 20% са на Община Бургас и останалите общини в региона. УМБАЛ обслужва пациенти от цялата област.

След като стана ясно решението от събранието, кметът Николов се обяви против за председател да бъде избран лекар, който работи в частна болница, а не в УМБАЛ. Д-р Стоев беше изпълнител директор в здравното заведение в периода от 1995 до 2001 година. В момента работи в друго здравно заведение. Кметът Николов заяви, че ще обжалва решението на събранието и изпрати сигнал до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По същото време и от Министерството на здравеопазването обявиха, че поради техническа грешка решението на събранието няма да влезе в сила и ще се проведе ново, което е насрочено за 6-ти април. Дотога в сила остава настоящия борд на директорите, чийто председател е представителят на държавата - Росица Иванова.