DSC_3281

DSC_3281

Борислав Чакринов: Ремонтът на театъра беше като трилър

в друга светлина?

- Хората казват, че е много тъжно да ти се сбъднат мечтите. На път е да се сбъдне. Разбира се много неща съм си представял по различен начин, но смятам че направихме много сериозна крачка. До 100-годишнината на театъра, който ще честваме през 2012 година мисля, че всичко ще бъде наред.

- Помните ли датата, когато започна сагата наречена "Ремонт на сградата на театъра"?

- Помня. Това беше на третия ден, след като започнах тук като директор. Дойдох на 7 май, на 10-ти май вече пиехме кафе с архитект Петко Йовчев и говорихме за това. Годината беше 1998-ма.

- Защо беше необходимо за минат толкова много години и да се извърви този дълъг път, за да се стигне до тук?

- Защото сме в България. Сигурно хубавите неща стават трудно. През много перипетии минахме. Многа да напиша роман на тази тема и той вероятно ще бъде трилър. "Всичко е добре, когато завършва добре", както казва другаря Шекспир, така че да се радваме на новата сграда, да правим хубави представления, публиката да се радва...

- Какво още остава да бъде довършено до 100-годишния юбилей?

- Нищо по сцената не е ремонтирано, цялата административна част не е реконструирана, чакаме да бъдат доставени гардеробите, поръчал съм хубави номерца, за да може всеки като влезе в театъра и си остави палтото да получи срещу него номерче, завесите не са поставени. Поръчали смеи снимка на Апостол Карамитев, която да окачим пред камерната зала, която ще носи неговото име. Такива дребни неща остават да довършим.

- Актьорите се оплакват, че условията в гримьорните не са много добри. Има една влага, която се усеща отдолу...

- Влагата изчезва. Ремонтирахме отделителната система на театъра. Гримьорните са боядисани, но ремонтът в административната част все още не е завършен. По-скоро се опитваме да кърпим положението там.

- Не само отвън, но и отвътре театъра изглежда много добре и много различно - и вторият етаж, и камерната зала... Ще бъде ли топло в салона?

- Топло е и ще бъде много топло навсякъде.

- Ще успеете ли с тази камерна зала да сбъднете желанието си да има представления в театъра и през почивните дни?

- Да. Този петък имаме премиера в камерна зала "Апостол Карамитев" - "Изгубени в звездите" от Семьон Злотников. Това са три миниатюри написани от популярния през 80-те години на миналия век руски автор. А в събота - 26-ти ноември, пак в камерната зала ще се играе "Архитектът и императорът от Асирия" от Фернандо Арабел, постановка Боян Иванов.

- Ще се превърне ли голямата зала в театъра в киносалон?

- Постъпките са направени. Средствата са осигурени и през март месец международния кино фестивал "София филм фест на брега" ще се проведе тук. Първите кино опити ще направим още след Нова година, когато техниката ще бъде доставена и монтирана. Желанието ми е да има поне веднъж седмично - в неделя, кино вечери. Но пуканки няма да се продават.