Бойко Борисов ще бъде в района на Аркутино. Снимка Архив

Бойко Борисов ще бъде в района на Аркутино. Снимка Архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов идва на плаж "Аркутино" утре, 27-ми април. По този начин той ще изрази своето несъгласние с проект за застрояването на една от малкото незастроени плажни ивици у нас. Става въпрос за замразения от десетилетия обект "Знаме на мира". Той се намира в защитена местност "Бегликшаш - Ропотамо".

От Министерството на околната среда и водите са дали "зелена светлина" за довършване на този обект. Той попада и в границите на защитена зона от мрежата "Натура" за опазване на дивите птици и местообитанията. Там гнездят бързолети, керкенези, лястовички, кукумявки и редица други. Всичките те са обект на защита по международни и европейски конвенции, споразумения и директиви.

С писмото с номер 48-00-902 от 07.02.2022г. до РИОСВ Бургас, зам. министърът Белев не възразява да се извърши "реконструкция и довършване на замразен обект жилищна група "Знаме на мира". В писмото единствено се прави уведомление, че е забранено строителството на нови обекти. Но в него няма изричен текст, който да не допусне застрояването на тази уникална природна даденост, пише сайт Еко новини.

В съответствие с писмото на екоминистерството, че нямат против изграждането на "Знаме на мира", Община Созопол на 21.02.2022г. издава разрешение за строеж номер 28  на "Аркутино АД" за "Реконструкция и довършване /адаптация на замразен обект/ 6 сгради с общо РЗП 13 815 кв. метра".