Проблем е, ако разхлабването на ученици, на фитнеси може да доведе до леко повишаване, заяви премиерът Борисов. Снимка Министерски съвет

Проблем е, ако разхлабването на ученици, на фитнеси може да доведе до леко повишаване, заяви премиерът Борисов. Снимка Министерски съвет

"Компромисът, който можем да направим е свързан с образованието. Учениците от V до XII клас започват да се въртят на присъствено обучение. Това го дължим заради това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза на редовен брифинг на Националния оперативен щаб министър-председателя Бойко Борисов.

Връщането на учениците от среден и горен курс в класните стаи ще стане от началото на февруари при изготвен график.

"Проблем е, ако разхлабването на ученици, на фитнеси може да доведе до леко повишаване. За радост по Коледа и Нова година не се увеличи болеста. Яслите и учениците не повишиха заразеността. Дай Боже и така да бъде", допълни Бойко Борисов.

"Радостно е, че над 8000 лекари и медицински сестри преболедуваха и се върнаха на работа, имат антитела и не е рискова тяхната дейност", каза още министър-председателят.

Ще бъдат давани по 10 лева за сложена ваксина на екип – лекар и медицинска сестра. За целта ще бъдат създадени звена за ваксинация в болниците. "Колкото повече ваксини идват, да могат по най-бързия начин да бъдат поставени. Ще спорим дали за 2 убождания ще даваме по 10 лева или за една ваксина, но министър Ангелов (здравния министър Костадин Ангелов б.а.) може да води диалог. То ще са 30 млн. лева от бюджета", допълни Борисов.

"До 31-ви януари (до тази дата е удължен втория локдуан б.а.) наблюдаваме как вървят броя на заболели и починали и съответно възстановяването на медицинските екипи. След 31-ви януари ще вземаме решение, освен учениците, и какво друго можем да отворим", допълни премиерат.

4600 излекувани от COVID-19 за денонощие