Рекорден брой 132 души с корона вирусна инфекция са регистрирани за последното денонощие. Снимката е илюстративна

Рекорден брой 132 души с корона вирусна инфекция са регистрирани за последното денонощие. Снимката е илюстративна

Мерките в България няма да се затягат отново, въпреки рекордния брой заразени с корона вирусна инфекция. Това заяви на извънреден брифинг министър-председателят Бойко Борисов. "Многократно умоляваме за спазването на т.нар. 3Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че коронавируса си е отишъл и че пандемията е свършила. Към днешна дата не смятам, че трябва да се паникьосваме заради данните за повече заразени, увеличили са се и оздравелите. По-леко протича вируса, имаме предпазни мерки за медиците на първа линия и плащаме на тези медици допълнително. Не бих призовал към по-строги мерки, но трябва да сме по-дисциплинирани. Млади хора, спортисти по няколко седмици със симптоми стоят вкъщи и не се лекуват. Имаме достатъчно капацитет да отидат тези хора и да им се помогне. Когато разберат, че има някакъв симптом, хората трябва да потърсят помощ. Ако сега започнем да затягаме мерки, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот", обясни премиерът.

Според министър - председателят вирусът в момента е омаломощен.

"Всичките 6 души, починали снощи са с тежки съпътстващи заболявания. Вирусът е омаломощен, не е толкова мощен, по-добре сега да има повече заболели, прекарали и оздравели, когато по-лесно се кара вируса през лятото, отколкото октомври-ноември. Сега няма и други инфекции. Към днешна дата - самодисциплина. Бройките показват, че мерките ни са били правилни. Когато ги разхлабим мерките, резултатите се повишават, но не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече. Вече имаме над 30 лаборатории, тестове колкото искате, тестваме масово, затова и излизат толкова. Като тестваме един клъстър, веднага излизат по 15-20 души и т.н.", добави Борисов.

"Умолявам да се спазва дезинфекцията, да не се навираме един в друг и след като експертите и докторите казват така, можем да поемем разумния риск към момента, за да продължи животът. Когато дойде ваксината и се ваксинираме тогава ще сме по-спокойни. Думата задължавам, забранявам, вече месеци наред носи и други психологически ефекти. Особено шопите – няма да пипаш тока, му казваш, той отива и пипа, има такива хора, затова умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова препоръчваме маските, а не ви задължаваме да ги носите", подчерта премиерът.

Според него през есента и зимата се очаква рецесия, заради корона вируса.

"Ето, краят на юни ще дойде, но не знаем юли месец ще си приемем ли бюджета. Дотогава, до септември, ако продължим да нямаме финансова рамка, а финансова рамка по интернет няма как да стане…", добави още Борисов.