Щяхме да направим обхода на Бургас преди 8 месеца, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си на обекта, чието строителство започна при неговото управление. Снимка Черноморие-бг

Щяхме да направим обхода на Бургас преди 8 месеца, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си на обекта, чието строителство започна при неговото управление. Снимка Черноморие-бг

Парите за северния обход на Бургас се харчат за други цели, а изграждането на обхода е на същия етап, на който е оставен при управлението на ГЕРБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе на изненадваща визита в Бургас днес. Той посети обекта заедно с кметът Димитър Николов, водачът на листата на коалиция "ГЕРБ - СДС" във Втори многомандатен избирателен район - Бургас Жечо Станков, областният координатор на ГЕРБ Иван Алексиев, общинският председател на партията Андрей Рунчев, кандидатите за народни представители Галя Желязкова и Анелия Долапчиева – новият организационен секретар на общинското ръководство на ГЕРБ в Бургас.

Вече година и половина северният обход на Бургас се бави и вместо да бъде пуснат за този летен сезон и да облекчава трафика по Черноморието, проектът стои недовършен. "Нужни бяха само малко усилия да завършат обхода, за да може за сезона той да работи. А сега – километрични опашки, губене на време, нерви, катастрофи, безхаберие. Вече две години очаквам да ни покажат как се строи – правилно и бързо. Дойдоха с обещанието за магистрала на година", коментира Бойко Борисов.

Строителните дейности по проекта, по който се работи от години, стартираха в края на януари 2021 година по време на мандата на Борисов като министър-председател. Тогава имаше уверението, че едното платно ще бъде готово още до лятото на миналата година. Реализацията на проекта по време на служебните правителства и на редовния кабинет на Кирил Петков се забавиха значително.

Северният обходен път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Срокът за изпълнение на строителството бе до средата на 2022 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът е за 57 025 630,16 лева с ДДС. Строителният надзор е възложен на Обединение "Бургас 2020", с участници: "Пътконсулт 2000" ЕООД, "ЕН АР Консулт 2000" ЕООД и "ТРИ ЕС" ЕООД. Техният договор е за 673 200 лева с ДДС.