Братята Пенко и Сотир Гелеви ще представят анимационните си филми пред морската публика

Братята Пенко и Сотир Гелеви ще представят анимационните си филми пред морската публика

Братята Пенко и Сотир Гелеви ще покажат в Бургас анимационните си филми и ще се срещнат след това със зрителите в рамките на "Порт Прим Арт Фест". Безплатната прожекция е на 2-ри октомври от 18,30 часа в бургаска художествена галерия "Петко Задгорски". На специален екран в залата ще бъдат показани филмите "Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо" и "Хартиеният минотавър" на братята писатели, художници и аниматори Пенко и Сотир Гелеви.

Многократно награждаваните за своята работа братя, са българският съвременен еквивалент на Уолт Дисни и от тийнейджъри се занимават с оживяването на лист и хартия на приказни светове. Представете си ги, как въоръжени с моливи, четки, скицници, таблети ден след ден пишат и рисуват вдъхновено. Вдъхват живот на историите от въображението си във форма, подходяща за споделяне с другите. Създават от анимационни филми до комикси и илюстрирани книги, за които пишат сюжета, рисуват. Създавали са и специални ефекти за киното и са продуцирали игрални и анимационни филми и телевизионни образователни сериали, сред които "Приказки за физиката и астрономията."  

Освен това, Пенко е нарисувал 22 комикс книги (2006–2012 г.) за британското издателство The Salariya Book House отличено за детско издателство на 2010 г. във Великобритания. Художник е на комиксите "Маугли", "Илийчо и Август" и "Илийчо, Август и седемте джуджета". Художник и продуцент е на няколко анимационни филма, сред които "Виола", "Призрак" и пълнометражните "Зоотроп" и "Флорентинска нощ" на последните от които брат му е режисьор. През 2013 година илюстрира книгата "Приказка за вълшебната флейта", за което е награден с националната награда "Константин Константинов" през 2014 г.

Чели сте и още си спомняте култовото списание "Дъга"? Сотир е рисувал комиксите по "Хобит" и "Властелинът на пръстените" за знаменитото издание. Още първият му анимационен филм "Пилето" от 1982 г. печели Златен гълъб на Фестивала на късометражния филм в Лайпциг. Работил е като графичен дизайнер, писал е сценарии за филми, сериали, комикси и книги, като за книгата "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша" е отличен с литературната награда "Хр. Г. Данов".

Братята са част от екипа и на два пълнометражни игрални филма - първият български фентъзи филм "Магьосници" и "Колобър", като Пенко е продуцент, а Сотир - режисьор на лентите.

"Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо" е история за приключенията на селският ковач Желязко, който иска да стане рицар. С подкрепата на нов неочакван другар - огнедишащия дракон Димчо, двамата ще преживеят вълнуващи приключения и ще открият значението на истинското приятелство. Пенко е режисьор и художник на филма. Рисува героите, прави 3D моделите и всички около 150 фона във филма. Сотир пък, е автор на баладата - текст на филма и прави композитинга и някои анимации. Третият човек "зад" лентата е Благой Димитров, който не само е аниматор, но и монтира, озвучава, написва и свири музиката и дори пее партията на ковача-рицар.

„Хартиеният минотавър“ пък, проследява как любопитният герой се грижи за лабиринта от книги - стари, нови, лъскави, оръфани, те изграждат стена след стена в неговото царство. Негова задача е да ги пази. Това, оказва се, далеч не е монотонно, а пълно с приключения и опасности занятие. Спящата красавица не може да спи, защото крилата на мелниците на Дон Кихот скърцат? От томчето "Моби Дик" става наводнение, което залива "Ромео и Жулиета"? Питър Пан прави пакости? Минотавърът е там на пост да внесе ред. Той следи и какво се случва с книгите - колко са четени. Останат ли без хора отгръщащи кориците - са обречени на забвение. Може ли да им помогне? Открийте отговорите за себе си в тази красива лента за малки и големи.

Прожекциите и срещата с Пенко и Сотир Гелеви са част от програмата на VII Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който се организира гранд хотел и СПА "Приморец" с подкрепата на Община Бургас.