Братя Стоянович се надяват, че ще успеят да финализират успешно преговорите с Вендерс и Кустурица. Снимка Лина Главинова

Братя Стоянович се надяват, че ще успеят да финализират успешно преговорите с Вендерс и Кустурица. Снимка Лина Главинова

Братята Петър и Димитър Стоянович очакват двама големи режисьори - имена в световното кино - Вим Вендерс и Емир Кустурица на второто издание на Международния фестивал на документалния исторически филм "Dock", който те организират в Бургас с подкрепата на Община Бургас. Те вече водят преговори с тях, за да дойдат и да покажат тук филмите си. Става въпрос за документалната лента на Вим Вендерс - "Папа Франциск: Човек на думата си", посветена на папа Франциск и за филма на Емир Кустурица - "Пепе. Последният герой". Преди месец документалната лента донесе "Златен витяз" на автора си. Това отличие Кустурица поделя с бургаския оператор Христо Димитров - Хиндо за филма му - "Пътят на Христовия воин", за което "Черноморие" вече писа.
Второто издание на фестивала е посветено на българската слава. "Ще покажем знакови български филми, малко познати или забравени, свързани с българските войни за национално обединение, както и за победите в българския спорт - в художествената гимнастика, в в алпинизма, във футбола", каза Петър Стоянович. След края на авсяка прожекция публиката ще има възможността да участва в беседа, свързана с конкректния филм.
Фестивалът тази година ще продължи и по-дълго - пет дни. Той ще бъде открит на 17-ти септември с прожекция на филма на "Дворците на народа" на Мартичка Божилова. И ще приключи на 22-ри септември, когато ще стане ясно и името на победителя.
Десет филма ще бъдат селектирани за официалната програма и един от тях ще бъде отличен от професионалното жури. Имената на хората, които ще гласуват обаче засега се пазят в тайна.
Прожекциите ще събират бургазлии по два пъти на ден в залите на експозиционен център "Флора" и в културен център "Морско казино".
За първи път ще има и образователна част с участието на ученици. На 18, 19 и 20 септември подрастващите ще имат възможност да гледат български филми и да участват в академична лекция с водещи български учени и преподаватели.
Прожекциите са с вход свободен.