Двамата музиканти ще изнесат концерт този петък в Бургас. Снимки Петя Великова

Двамата музиканти ще изнесат концерт този петък в Бургас. Снимки Петя Великова

Двама млади и талантливи бразилски музиканти ще покажат пред бургаската публика как може да звучи джазът, изпълнен от хора с гореща латино кръв.

Пабло Маркине и Диого Монзо гостуват в Бургас по покана на Петя Великова – артистичен директор на традиционната "Лятна академия на изкуствата", която вече близо 20 години води в града и региона едни от най-известните имена в света на изкуството.

Концертът е част от проекта "Почит и пътища", който се реализира със средства по фонд "Култура" на Община Бургас и ще се състои на 14-ти юли, петък, от 19.00 часа в залата на Областна управа, улица "Цар Петър" №1, вход свободен.

Клавирният джаз спектакъл носи името "Различните лица на бразилското пиано". С проектът двамата музиканти завладяват публиката по цял свят. Освен в родната Бразилия, джазмените пълнят зали в Португалия, Унгария, Италия, Германия, Франция, Испания, Виена.

Благодарение на съдействието на бразилския културен институт "Зенон" и на "Sofia Symphonic Summit" Пабло Маркине и Диего Монзо ще пристигнат и в България. Единствено публиката в София и Бургас ще има възможност да се наслади на техните изпълнения.

Пабло Маркине е изследовател на творчеството на Клаудио Санторо - известен бразилски композитор, който има връзки с България. През 80-те години на миналия век Санторо е бил-гост диригент на Софийска филхармония и е удостоен с орден за особени заслуги за популяризирането и на българската култура.

От своя страна Диого Монзо изследва творчеството на големия бразилски пианист и композитор Луис Еса – световно име в джаза, създал ненадминати произведения в стила на боса нова и самба. Еса е автор на композицията за песента "The dolphin", която се счита за джаз стандарт. От неговата музика са привлечени световни имена в джаза като Стан Гец и Бил Еванс. Публиката в Бургас ще чуе този джаз стандарт в изпълнение на Диего Монзо.

"Аз като музикант се вълнувам много от срещите си с творци от такъв ранг. Това е изживяване, което трудно може да се опише с думи – то обогатява, кара те да гледаш на света по различен начин. Слушах много записи на Маркине и Монзо и още от първото парче, което чух, бях убедена, че публиката в Бургас заслужава шанса да се докосне до  на тези двама големи музиканти", споделя Петя Великова. Тя благодари на Нара Васконселос - директор на Бразилския културен институт "Зенон", благодарение на която комуникацията с двамата пианисти е станала възможна.

Галерия