Пабло Роси ще свири на 7-ми юли пред бургаската публика

Пабло Роси ще свири на 7-ми юли пред бургаската публика

Бразилският пианист Пабло Роси открива 17-то издание на Лятна академия на изкуствата. Академията обединява в себе си програмата на вече утвърдените майсторски класове в различни жанрове в изкуствата и културна програма, която представя изявени български и световни творци, за да могат младите дарования, участващи в майсторските класове да се докоснат до творческото майсторство на своите кумири. Това създава една специална атмосфера и пряк достъп и на широката публика до образците в изкуството, което възпитава хората в европейските естетически ценности.

"Чрез този концерт ние продължаваме нашата мисия, която цели утвърждаването и популяризирането на образци на българската, европейската и други школи в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство, актьорско майсторство и т.н. Затова в нашата  програма сме включили авторски концерт –  на бразилски композитори", сподели организаторът на Лятна академия на изкуствата Петя Великова - Димитрова.

Концертът се осъществява със съдействието на Посолството на Бразилия в София чрез личното ангажиране на Нейно превъзходителство посланикът на Бразилия - г-жа  Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, която ще бъде гост на концерта в Бургас. Чрез него ще се отбележи 200-годишнината от независимостта на Бразилия.

Концертът се реализира в партньорство със "Зенон Културен институт" - Бразилия – България клон в София.

Пианистът Пабло Роси, който бургаската публика ще има възможността да чуе, е лауреат на Първия национален конкурс  за млади бразилски таланти "Nelson Freire" през 2003 година. Спечелил е своята първа награда в конкурс по пиано, когато е бил още на 7 години и от тогава е лауреат на повече от 10 Международни конкурса в Испания, Бразилия и Аржентина.

През 2021 той защитава своята втора магистратура в  частната консерватория Mannes  scholl of mucic” в Ню Йорк, а освен това е завършил бакалавърска и магистърска степен с високи отличия от Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ в класа на световно известната пианистката Елисо Вирсаладзе. Неговата преподавателка е смятана за една от великите пианистки на нашето време,  преподава в Московската консерватория от 1967 г., както и в Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен, Германия от 1995 г.

Албумът му "Villa-Logos: Complete Violin and Piano Sonatas" издаден от Naxos е признат като най-добрия камерен музикален запис за всички времена от знаменития BBC Music Magazine. През последните 5 години Пабло Роси е изсвирил повече от 70 рецитала в Европа, Америка, Африка, Латинска Америка и Азия.

"Мисля, че е важно да се подчертае, че тази година е празнична година, не само за националния суверенитет, в тези 200 години независимост, но и за бразилската музика и култура, по отношение на формулирането на национален авангард музикален език и нови изрази.  Въз основа на това мислех да направя своеобразна панорама на бразилската музика от времето на началото на Републиката до наши дни, с произведения на съвременни композитори. Изключително важно е, че когато се приближим до въздействието на Седмицата на модерното изкуство от 1922 г., не можем да се дистанцираме от музиката на великия гений, който беше Вила-Лобос, един от музикалните акценти на това велико събитие, което промени хода на бразилското изкуство", споделя Пабло Роси.

В програмата, която ще изпълни, ще бъдат включени две пиано сюити, като и двете са на детска тематика. По-известен "A Próle do Bebê no.1" се радва на голямо международно признание, като е добавен към клавирния репертоар от не друг, а Артър Рубинщайн. Другият, също от този междинен период, е по-малко свирен, но не по-малко завладяващ "Детският карнавал", в оригиналния си вариант за соло пиано, илюстрира музикално карнавалните нюанси, но през очите на детето.  Типичните герои на толкова известния бразилски карнавал обличат детски дрехи и разкриват тази много въображаема вселена на детството.

"В останалата част от програмата представям миниатюри на композитори, от които много се възхищавам, като: Х. Осуалд, изразителят на "бразилския импресионизъм" (ако можем да го обозначим по този начин); Алмейда Прадо, който ще отбележи моя дебют в изпълнението на неговата работа; Едино Кригер, моят сънародник и един от най-плодотворните композитори в Бразилия.", допълва пианистът.

Галерия