Статуята на бременските музиканти е символ на града. Снимки Авторът

Статуята на бременските музиканти е символ на града. Снимки Авторът

Бремен и приказките музиканти на братя Грим... Кой не е чувал за Ремерските музиканти от едноименната приказка на братя Грим? Вече 205 години (първото издание на приказката е от 1819 г. б.а.) тя радва децата от целия свят. Приказката разказва за историята на остарели магаре, куче, котка и петел. Четиримата станали безполезни и избягали от своите стопани. Животните се събрали случайно и решили да отидат в Бремен, където да станат градски музиканти. По пътя те се натъкват на една къща, в която са се настанили разбойници! Четиримата ги изгонили, благодарение на хитър план и се настанили, и заживели щастливо в новия си дом. Именно така свързали съдбата си с Бремен. А немските братя Грим създали своята приказка за тях. Той е град в Северна Германия. Официалното му име е Свободен ханзеатски град Бремен, поради членуването му в Съюза на търговските гилдии от Северна Европа, функционирал активно в периода между XII и XVII век. Вековният град е разположен на река Венера.

И така моето туристическо турне в земите на Федерална република Германия през април ме отведе в Бремен.

През 1358 г. градът се присъединява към Ханзата и започва неговото благоденствие. Строят се нови сгради, катедрали. Естествено моят маршрут бе старата част на Бремен. Улици със средновековни сгради, попадаш в един истински приказен свят. Едни от най-известните забележителности е площад „Марктплац“. Дворецът се намира в североизточната част на площада и привлича стотици туристи. Тук е кметството, построено през 1405 г. седалище на общинското самоуправление. Сградата и до сега функционира. Кметството, единствено кметство в света, удостоена с честа да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО, както и цялата стара част на града .

До кметството е статуята на Роланд, висока 9 метра, издигната през далечната 1404 година, символ на свободата и човешките права. Пазена е по време на бомбардировките през Втората световна война. Местните са вярвали, че докато статуята е цяла, Бремен ще е свободен.

На площада се издига величествената католическа Бременска катедрала "Свети Петър", сградата на търговската гилдия, а вляво се намира църквата на Дева Мария. През уикенда в нея бе вързана люлка и малките посетители се любуваха и не изпуснаха възможността да се полюлеят. Атракцията бе да догоним светлината. И най-накрая оставих да видя символа на града - скулптурата на Бременски музиканти, излята от бронз, дело на скулптора Герхард Маркс. Открита е през 1951 г., запечатала за векове музикалният квартет от едноименната приказка Бременските музиканти от майсторите на перото братя Грим. Магаре на него е качено куче, после котка и петел. Опашката от мераклии да се снимат пред тях е огромна. Всички чакахме търпеливо, не само да се снимаме с приказните герои, а и да спазим поверието - "Ако потъркате крака на магарето, това ще ви донесе късмет".

Всичко в старата част на Бремен е на ръка разстояние. За малко го напускам и тръгвам към Бременхафен, едно от най-важните пристанища на Германия, разположено на Северно море на източния бряг на мястото, където река Везер се влива в морските води. Гледката към реката е забележителна. Във водите и пътуват корабчета за разходка, както и известният кораб "Александър фон Хумболт", който сега служи за хотел. От крайречните тераси хората се наслаждават на красотата и спокойствието, създадено тук в този град.

Има още какво да се разгледа  в Бремен, не говоря за арт изяви, клубове, заведения и ресторанти. Времето ми бе обаче ограничено.

Галерия