Ваксината на Пфайзер/Бионтех не се препоръчва за определени групи от хора. Снимката е илюстративна

Ваксината на Пфайзер/Бионтех не се препоръчва за определени групи от хора. Снимката е илюстративна

Бременни и кърмещи жени не трябва да си слагат ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Това са две от групите, за които от Министерството на здравеопазването обявиха, че не трябва да се ваксинират с тази ваксина, пише в Единния информационен портал.

Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината "Comirnaty" (т.е. такъв, който причинява анафилаксия* или изисква медицинска намеса) не трябва да се ваксинира с нея. И още:

- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

- Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

- бременни;

- лица с имунокомпрометиращи заболявания;

- кърмещи жени;

- лица на терапия с антикоагуланти;

- Хора, които трябва да следват специални процедури:

- Лицата с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство, може да получат ваксината, но трябва да останат за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след поставянето й.

- Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

- Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

- Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).

*Анафлексия е тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт. Анафилаксията обикновено се проявява с редица симптоми, включително сърбящ обрив, подуване в гърлото и ниско кръвно налягане. Сред най-често срещаните причини са ухапвания от насекоми, приемането на определени храни и медикаменти.

Анафилаксията се развива при освобождаване на големи количества възпалителни медиатори (хистамин) от определени видове бели кръвни клетки, мастоцити и базофили. Отделянето им може да бъде причинено от реакция на имунната система или да се дължи на друга причина, която не е свързана с имунната система. Анафилаксията се диагностицира въз основа на симптомите и признаците на пострадалия. Основното лечение е инжектиране на адреналин, който понякога се комбинира с други лекарства.