Броят е посветен и на три важни дати от българската история

Броят е посветен и на три важни дати от българската история

Литературното списание "Море" посвети първия си брой за 2018 година на мариниста, журналист и колега Георги Ингилизов. Редакционният екип на бургаското списание, в който беше и Георги Ингилизов, отдава своята почит и уважение към рано напусналия ни творец. Първите страници на брой 1/2018 започват с "Великото опровержение" на Митко Новков. В предговора авторът припомня: "В памет на моя приятел Георги Ингилизов, който с живота си доказа, че морето изобщо не е чуждо на българина, напротив - свое му е, мило му е…". На следващите страници читателите могат да се докоснат до разказа на Ингилизов - "За зло си роден, любими мой".

Гвоздей в съдържанието на брой 1 на "Море" за настоящата година заемат три важни за българската история и литература дати - 140 години от Освобождението на България от османско робство, 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 140 години от рождението на големия български поет Пейо Яворов.

Рекационният екип – Иван Сухиванов и Росен Друмев е включил в броя емблематичното стихотворение "Обесването на Левски" на Христо Ботев, както и няколко излезли от перото на чирпанлията Яворов стихотворения - "Чудак", "Край морето" и други.

От 13-а до  63-а страница на броя се представени 8 унгарски автори, сред тях са Балинт Балаши, Янош Ласкфи, Адам Надашки и др. С творбите на тези поети и писатели  Унгарският културен център "Балаши" гостува на маринистичното списание. Жестът на центъра ще бъде върнат от бургаския екип на 22-и май, когато в София ще бъде премиерата на първия за годината брой на списание "Море", научи екип на сайт "Черноморие". По традиция общинското списание за литература включва представяне на български автори в разделите "Проза", "Поезия", "Критика и есеистика", "Полемики", "Преводна литература". В раздел "Книги - отзиви" Роза Боянова дава своя литературен коментар за книгата "Развързани луди" на още по-интересния и оригинален негов автор Манол Манолов.