Кариерата над бургаския квартал Банево е една от основните дейности на БКС. Снимка БКС

Кариерата над бургаския квартал Банево е една от основните дейности на БКС. Снимка БКС

"Благоустройствени строежи" ЕООД иска да продаде почивната си база в Котел при начална тръжна цена от 39 099 лева. За да се продаде обаче базата, трябва да има решение на Общинския съвет, който е принципал на бургаското общинско дружество. Докладната записка с искане за продажба на имота е входирана от управителя на БКС Николай Димитров.

Бургаското дружество разполага с почивна база, изградена върху държавно дворно място, представляващо част от бивш парцел III в кв. 7 по плана на местност "Чукарите" в град Котел.

Почивната база е построена от дружеството по стопански път на основание Договор за отстъпено право на строеж върху държавна земя от 18.01.1992 г., за което ОФ "Благоустройствени строежи", гр. Бургас е заплатило стойността на учредено право на строеж. Към настоящия момент собственост на "Благоустройствени строежи" ЕООД са две постройки, за които  е издадено Удостоверение за търпимост  № 30-643-2/05.02.2013 г. от главния архитект на община Котел.

Едната сграда е основната постройка и е двуетажна, със смесена конструкция - масивна и полумасивна. На първия етаж е разположено общо помещение - столова, а на втория етаж са разположени осем стаи, коридор и веранда.

Другата сграда е допълваща постройка и е функционално свързана със основната сграда. Тя се състои от баня и тоалетна, а достъпът до помещенията се осъществява чрез коридора в обема на втория етаж на основната сграда.

Двете постройки не се използват от години и са с нарушени основни конструктивни елементи по сградите. С оглед текущото им състояние, е необходимо да бъдат предприети действия по незабавно укрепване на носещите конструкции, както и цялостен основен ремонт. В случай, че не се предприемат мерки по запазването на сградите, то има опасност от цялостното им разрушаване.

"Представляваното от мен дружество не разполага с финансов ресурс за укрепване и ремонт на двете сгради с идентификатори 39030.504.107.1 и 39030.504.107.2 по Кадастралната карта на град Котел, както и с ресурс за тяхното управление и менажиране.

Сградите са заведени в инвентарните книги на дружеството под № 3121 с балансова ( отчетна) стойност в размер на 0 лева.

Съгласно Удостоверение за данъчна оценка с изх.№7001020457/30.08.2022г. на община Котел, данъчната оценка на недвижимите сгради е в размер на 28 548,90 лева.

За двете сгради е възложено изготвянето на експертна оценка за определяне на пазарната стойност на недвижимите имоти на ДЗЗД "Динев и Сие експертни оценки". Съгласно изготвената оценка, пазарната стойност на сградите заедно с отстъпеното право на строеж, възлиза на общо 39 099,00 лева с включено ДДС, разпределени както следва: за сграда с идентификатор 39030.504.107.1- 35 331,00 лева с включено ДДС и за сграда с идентификатор 39030.504.107.2- 3 768,00 лева с включено ДДС.

Предвид изложеното, предлагам продажбата да се извърши, чрез публичен търг с явно наддаване по реда на Глава седма, раздели ІІ и III от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти и вещи на Община Бургас, при начална тръжна цена от 39 099,00 лева по критерий "най-висока предложена цена", пише в докладната записка на управителя на БКС.